Vijftig procent van mensen met autisme krijgt een depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

22 januari 2020 – Naar schatting de helft van de mensen met autisme krijgt ooit te maken met een depressie. In de algemene bevolking is dat bijna 20 %. Mogelijk heeft dit te maken met het grote aantal negatieve levenservaringen van veel mensen met autisme. Zo worden veel kinderen met autisme bijvoorbeeld gepest op school. En meer dan de helft van de volwassenen met autisme lukt het niet om een baan te krijgen, ook niet als zij een goede opleiding hebben afgerond.

De diagnose depressie is bij mensen met autisme vaak lastig te stellen – niet zelden wordt zij dan ook pas in een laat stadium ontdekt. Dit komt onder meer doordat de symptomen van autisme en een depressie elkaar deels kunnen overlappen. Bijvoorbeeld gebrek aan initiatief en sociaal teruggetrokken gedrag. Bovendien vinden veel mensen met autisme het moeilijk om woorden te geven aan hun gevoelens waardoor de depressie minder snel wordt ontdekt.

Gedragsverandering
Gedragsverandering kan bij mensen met autisme op een depressie wijzen. Bijvoorbeeld als  iemand zichzelf nóg meer terugtrekt dan normaal, (nog meer) slaapproblemen ontwikkelt, interesse verliest in een voorheen geliefd onderwerp of zichzelf plotseling beschadigt.

Ook kan een depressie iemands neiging tot rituelen of stereotype bewegingen versterken. In extreme gevallen kan een depressie bij iemand met autisme leiden tot een forse terugval in ontwikkeling. Hierbij kunnen eerder verworven vaardigheden plotseling verdwijnen.

Depressies komen relatief vaak voor bij mensen met autisme en een bovengemiddeld hoge intelligentie. Bij de algemene bevolking komen depressies juist vaker voor bij mensen met een lage intelligentie. Mogelijk zijn mensen met autisme en een hoog IQ zich meer bewust van hun anderszijn en leidt dit bij een aantal van hen tot sombere gevoelens.

Suïcidaliteit
Mensen met autisme die een depressie doormaken hebben mogelijk een nog grotere kans op het ontwikkelen van suïcidale gedachten dan andere mensen die depressief zijn. Alleen al om deze reden is het belangrijk om alert te zijn op depressies in deze doelgroep.

Wat kan je doen als je een depressie hebt?

  • Bespreek de klachten met je huisarts. Hij of zij kan je eventueel doorverwijzen naar een vorm van therapie, al dan niet in combinatie met medicatie.
  • Praat over je gevoelens met iemand die je vertrouwt.
  • Er zijn aanwijzingen dat mindfulness depressieve klachten bij mensen met autisme kan verlichten.
  • Neem in het geval van suïcidale gedachten contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 113.nl (chatmogelijkheid!) of via telefoonnummer 0900-0113. Zie ook de Factsheet Suïcidaliteit en Autisme van de NVA en 113 Zelfmoordpreventie.

Misschien vind je dit ook interessant: interview met psychiater Bram Sizoo over suïcidaliteit en autisme.

Bron: autisme.nl 

Dit bericht is 7884 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail