VGZ verliest van Regenboog Apotheek in zaak over afbouwmedicatie antidepressiva

Facebooktwitterlinkedinmail

27 mei 2021 – De Regenboog Apotheek die zogeheten taperingstrips maakt waarmee patiënten antidepressiva verantwoord af kunnen bouwen, heeft een rechtszaak gewonnen van verzekeraar VGZ. 

In Nederland krijgen jaarlijks meer dan een miljoen mensen een antidepressivum voorgeschreven. Een deel lukt het niet om te stoppen omdat ze bij het afbouwen onttrekkingsverschijnselen krijgen. Die kunnen variëren van hoofdpijn en duizeligheid, tot soms ook heftige slaapstoornissen en angsten. Naar schatting krijgen elk jaar tussen de 60.000 tot 180.000 patiënten die proberen te stoppen hier last van. Door langzaam met op maat gemaakte doseringen af te bouwen kunnen deze klachten worden verminderd.

Maar zulke afbouwdoseringen bestaan niet of nauwelijks. Dat bleek uit de Zembla-uitzending ‘Stoppen met de pillen’. 

Sinds 2015 maakt de Regenboog Apotheek uit Bavel als enige apotheek wel afbouwmedicatie op maat, verpakt in zogenoemde ‘taperingstrips’. Een strip met pillen voor 1 maand afbouwen kost tussen de 60 en 150 euro. Veel patiënten kunnen dat niet zelf betalen. Veel verzekeraars, waaronder ook VGZ willen de methode echter niet vergoeden, omdat de methode volgens hen nog onvoldoende wetenschappelijk bewezen is.

Brieven aan cliënten
Regenboog Apotheek stuurde daarom afgelopen december en januari verschillende brieven naar haar cliënten om te laten weten dat VGZ de afbouwmedicatie niet vergoedt en dat dat ertoe heeft geleid dat VGZ het contract heeft opgezegd. In één van die brieven, die via huis-aan-huisbladen is verspreid, werden andere verzekeraars genoemd die de afbouwmedicatie wel vergoeden. VGZ vindt dat in die verschillende brieven onjuiste en misleidende mededelingen zijn gedaan en stapte daarom naar de rechter. Ook vindt VGZ dat de apotheek verboden verzekeringsadvies heeft gegeven doordat ze in de brieven wezen op mogelijkheden bij ook andere verzekeraars.

Oordeel van de rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de Regenboog Apotheek voor het grootste deel niet in de fout is gegaan. De rechter vindt dat de apotheek zich heeft gehouden aan de verplichting om de consument te informeren over welke kosten van de zorg hij zelf moet betalen. In die communicatie naar cliënten heeft de apotheek geen onrechtmatige mededelingen gedaan. Ook is er is geen onjuist verzekeringsadvies gegeven. “De apotheek legt in de brieven weliswaar verschillende verzekeringsmogelijkheden uit, maar doet daarbij geen aanbeveling. Zelfs VGZ wordt als mogelijke verzekeraar genoemd”, zo schrijft de rechtbank Noord-Holland.

De Regenboog Apotheek heeft volgens de rechter wel ten onrechte namen van specifieke medewerkers van VGZ genoemd in de brieven aan cliënten. “Dat is in strijd met de privacy. De apotheek moet dit rectificeren.”

Kijk de uitzending van BNN VARA Zembla  ‘Stoppen met de pillen’ (2021):

Bron: bnnvara.nl

Dit bericht is 2523 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail