Patiënten met PTSS krijgen partydrug MDMA als medicijn

Facebooktwitterlinkedinmail

30 oktober 2019 – De partydrug mdma wordt in Nederland voor het eerst gebruikt voor een geneeskundige behandeling, meldt Het Parool. Acht oorlogsveteranen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) krijgen MDMA in hun behandeling toegediend, zo meldt Kirsten Ruter van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

De behandeling met mdma, het belangrijkste bestanddeel van partydrug XTC, in combinatie met therapie blijkt ‘extreem-effectief’ te werken bij mensen met PTSS. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat 83 procent volledig herstelt.

In Nederland hebben zo’n 6000 oorlogsveteranen een posttraumatisch stresssyndroom. Ook in andere beroepsgroepen, bijvoorbeeld bij politieagenten, brandweermensen en treinmachinisten, komt de stoornis voor.

Posttraumatische stress  kan ontstaan door het meemaken of zien van levensbedreigende situaties, iets waar veel militairen tijdens een missie mee te maken krijgen. De hersenen van mensen die zoiets meemaken kunnen ontregeld raken waardoor ze die traumatische gebeurtenissen steeds maar herbeleven.  Naast de herbeleving van de angst lijden mensen met PTSS vaak aan depressies, hebben last van verslavingen en slapen slecht.

Tijdens mdma-therapie spreken de patiënten onder invloed van het middel met speciaal opgeleide therapeuten over de traumatische ervaringen die ze normaal wegdrukken. Het brein herschrijft die ervaringen dan als het ware naar een minder angstige versie.

NOS op 3 maakte eerder een verhaal over de werkzame stof van xtc: het dna van mdma. Daarin werd het spoor gevolgd van ‘de kauwer naar de brouwer’:

Bron: nos.nl / Het Parool

Dit bericht is 4984 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail