Vet en suiker tijdens zwangerschap gelinkt aan ADHD bij kind

Facebooktwitterlinkedinmail

media_xll_7992968

25 augustus 2016 – Ongezond eten tijdens de zwangerschap kan gedragsproblemen en ADHD veroorzaken bij kinderen. Dat zeggen Britse onderzoekers  van King’s College London en de Universiteit van Bristol . Zij ontdekten dat een vet- en suikerrijk dieet van de moeder tijdens haar zwangerschap kan leiden tot gedragsproblemen bij jonge kinderen (bijvoorbeeld liegen of vechten) en ADHD op latere leeftijd.

Uit eerder onderzoek bleek ook al dat een dieet dat arm is aan voedingsstoffen en stress bij de moeder tijdens haar zwangerschap gelinkt kunnen worden aan ADHD.

In dit recente onderzoek werden 83 jonge kinderen met duidelijke gedragsproblemen vergeleken met 81 kinderen met weinig gedragsproblemen. De onderzoekers konden achterhalen hoe de voeding van hun moeders tijdens de zwangerschap epigenetische wijzigingen veroorzaakte aan het IGF2, een gen dat bepalend is voor de ontwikkeling van de foetus en de delen van het brein waar ADHD zich ontwikkelt.

Een soortgelijke wijziging van het IGF2-gen werd eerder al aangetoond bij Nederlandse kinderen van vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hongersnood kenden.

Meer kans op ADHD

De onderzoekers van King’s en Bristol ontdekten dat een dieet met veel vet en suiker met name uit kant-en-klaar-maaltijden, gepaard ging met een hoger gehalte aan IGF2 in de kinderen.

Kinderen die op jonge leeftijd gedragsproblemen ontwikkelden, hadden hierdoor ook meer kans op de ontwikkeling van ADHD tijdens de leeftijd van 7 tot 13 jaar.

“Onze bevindingen tonen het belang aan van gezonde en evenwichtige voeding tijdens de zwangerschap omdat dat uiteindelijk de symptomen van ADHD en gedragsproblemen bij kinderen kan voorkomen”, zegt Edward Baker van King’s College London.

Hij voegt er wel aan toe dat sommige vetten zoals bijvoorbeeld omega3-vetzuren uit vis, walnoten en kip wel belangrijk zijn voor een goede hersenontwikkeling van het ongeboren kind.

De resultaten van het onderzoek verschenen vandaag in het Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Bron; dewereldmorgen.be

Dit bericht is 6578 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail