25 augustus 2016 – Bij volwassenen die als kind een traumatisch hersenletsel hebben opgelopen komt het vaker voor dat zij op latere leeftijd last krijgen van sociale en gezondheidsproblemen.
Onderzoekers van de universiteit van Oxford analyseerden data van meer dan een miljoen Zweedse mensen geboren tussen 1973 en 1985. Binnen deze groep had 9 procent een traumatisch hersenletsel opgelopen voordat zij de leeftijd van 25 jaar behaalden. Hierbij ging het bij 75 procent om een mild hersenletsel zoals een lichte hersenschudding.
In vergelijking met volwassenen die geen hersenletsel opliepen als kind is het bij deze groep waarschijnlijker dat zij onder meer arbeidsongeschikt raken of hun middelbare school niet hebben afgemaakt. Ook komt het twee keer zo vaak voor dat zij in het ziekenhuis belanden door psychische problemen.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in PLOS Medicine.
Oorzaak
Binnen het onderzoek werd ook naar invloedsfactoren gekeken zoals leeftijd en geslacht. Ter vergelijking werd, waar mogelijk, gekeken naar broers en zussen die geen letsel hadden opgelopen. Hieruit bleek dat genen mogelijk ook een factor spelen bij sociale en gezondheidsproblemen bij volwassenen, maar minder significant.
Hoewel het niet duidelijk wordt waarom een traumatisch hersenletsel kan resulteren in dergelijke gevolgen op latere leeftijd, denken de onderzoekers wel dat ouders alert moeten zijn wanneer hun kind een verwonding op het hoofd oploopt en tijdig medische hulp moeten zoeken. Ook moet er meer aandacht komen voor preventie.
Bron: nu.nl
Dit bericht is 3564 keer gelezen.