Trimbos deelt succesvolle preventieprogramma’s met andere landen

Facebooktwitterlinkedinmail

18 juli 2023 – Op 22 en 23 juni vond in Barcelona de kick-off meeting van het PIECES-project plaats. Het doel van dit project is om Europese programma’s te verzamelen, waarvan bewezen is dat ze kanker helpen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan programma’s die gaan over de risico’s van roken en alcoholgebruik, maar ook aan programma’s over voeding, zonnebescherming en beweging. Het Trimbos-instituut was erbij. 

De onderzoekers van het PIECES-project wisselen hun kennis uit over de verschillende preventieprogramma’s en ondersteunen andere deelnemende landen met de uitvoering ervan. Nederland, Spanje, België, Duitsland, Italië, Verenigd Koninkrijk, Albanië en Oekraïne doen mee aan het project, dat wordt gefinancierd door de Europese Unie. Vanuit het Trimbos-instituut waren Marc Willemsen en Bethany Hipple Walters aanwezig bij de kick-off.

Het PIECES-project biedt het Trimbos-instituut de kans om succesvolle preventieprogramma’s te verspreiden binnen Europa. De Taskforce Rookvrije Start, de Quiddy app, Stoptober, Taskforce Alcoholvrije start, de MAXX app en het programma Opgroeien in een kansrijke omgeving zijn goede voorbeelden van programma’s die andere Europese landen kunnen helpen bij het voorkomen van kanker.

Dit geldt natuurlijk ook andersom. Succesvolle programma’s op het gebied van tabak en alcohol uit andere landen, kunnen ook interessant zijn om uit te voeren in Nederland. Zo werkt het Trimbos-instituut met het PIECES-project ook aan verder versterken en verbreden van haar eigen wetenschappelijke kennis op deze thema’s.

Bron: trimbos.nl

 

Dit bericht is 765 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail