Stoppen met nicotine heeft een positieve invloed op je mentale gezondheid

Facebooktwitterlinkedinmail

7 januari 2023 – Met de toename van mentale problemen bij jongeren en de grote groep jongeren die een elektronische sigaret roken (vapen)  is vooral de misleidende reputatie van nicotine dat het zorgt voor verlichting van stress problematisch.

Volgens een aantal onderzoeken verzameld in een Truth Initiative-rapport, kan nicotine juist angstsymptomen verergeren en gevoelens van depressie versterken. De algemene misvatting dat nicotine stress, angst en depressie verlicht, vindt zijn oorsprong in de gevolgen van nicotineontwenning. Wanneer mensen stoppen met roken zien we prikkelbaarheid, angst en depressie als enkele van de symptomen van nicotineontwenning en het gebruik van nicotine verlicht deze symptomen tijdelijk.

Het goede nieuws? Stoppen met roken kan op den duur deze symptomen verminderen en kan  leiden tot een langdurige verbetering van de mentale gezondheid.

Verlicht roken en vapen stress?
Veel mensen denken dat het gebruik van tabaksproducten leidt tot vermindering van stressgevoelens. Uit enquêtes van Truth Initiative blijkt inderdaad dat een grote meerderheid van de jonge mensen die e-sigaretten hebben gebruikt, zijn begonnen met vapen om gevoelens van stress, angst of depressie te verminderen, en velen blijven vapen om met deze gevoelens om te gaan. Hoewel ze misschien op zoek zijn naar nicotine voor verlichting, zijn veel jonge mensen zich er niet van bewust dat vapen (en roken) juist hun symptomen kan verergeren.

Het is van cruciaal belang om te beseffen dat nicotineontwenning, daaropvolgend nicotinegebruik en verlichting van symptomen in de eerste plaats allemaal begint met een nicotineverslaving. Bovendien heeft de tabaksindustrie aanzienlijke geïnvesteerd in marketing die tabaksgebruik in verband brengt met mentaal welzijn, stressvermindering, ontspanning en plezier.

Stoppen met nicotine kan psychische klachten verlichten
Stoppen met roken wordt in verband gebracht met vermindering van angst-, depressie- en stressklachten, evenals een verbeterde positieve stemming en kwaliteit van leven in vergelijking met doorgaan met roken zo blijkt uit een meta-analyse uit 2014 van 26 studies over roken en geestelijke gezondheid, gepubliceerd in het Britse Medisch tijdschrift.

Evenzo is er steeds meer bewijs van een verband tussen stoppen met vapen en verbeteringen in psychische symptomen. Truth Initiative-enquêtegegevens tonen steun voor dit verband tussen het stoppen met nicotinebevattende e-sigaretten en verbeterde resultaten op het gebied van mentale gezondheid;

  • 90% van degenen die stopten, zeiden dat ze zich minder gestrest, angstig of depressief voelden
  • 47% van de respondenten die stopten met vapen, gaf aan dat ze meer controle hadden toen ze stopten met vapen
  • 78% van de respondenten die aangaven ooit te vapen maar niet waren gestopt, zeiden dat ze zich beter in hun vel zouden voelen als ze zouden stoppen met vapen

Stoppen met roken? 
NIEUWE APP HELPT JONGEREN BIJ HET STOPPEN MET ROKEN

Download Quiddy in de App Store of Play Store

Stoppen met roken met leeftijdsgenoten

Jongvolwassenen die roken willen vaak wel stoppen met roken, maar ze willen geen hulp van buitenaf. Dat bleek uit vragenlijstonderzoek en gesprekken met de doelgroep. Hoe kunnen zij dan wel succesvol stoppen? Uit onderzoek naar de effectiviteit van stoppen-met-rokenapps blijkt dat het kan helpen als men met elkaar in gesprek kan gaan. Daarom is Quiddy ontwikkeld. De app koppelt mensen met dezelfde doelen en valkuilen aan elkaar zodat zij elkaar kunnen steunen tijdens het stoppen met roken. Gebruikers kunnen de app aanpassen aan hun persoonlijke situatie.

Bron: truthinitiative.org / trimbos.nl 

Dit bericht is 6491 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail