Trauma en innerlijke verdeeldheid met Janina Fisher in webinar-serie

Facebooktwitterlinkedinmail

3 mei 2023 – Na de succesvolle webinar-serie van afgelopen najaar, zal Janina Fisher vanaf 30 mei 2023 een webinar-reeks verzorgen met een nieuw thema. Het live webinar is in het Engels. De opnames worden Nederlands ondertiteld. Dit nieuwe webinar is niet alleen interessant voor mensen die het eerste webinar hebben gevolgd, maar ook voor degenen die voor het eerst met Janina’s werk kennismaken.

Trauma
Traumatische ervaringen en onveilige gehechtheid hebben verschillende pijnlijke gevolgen. Je zenuwstelsel raakt ontregeld, je voelt je gestrest of juist verdoofd, het is alsof het nergens veilig is en je hebt moeite met relaties. Daarnaast kennen trauma en onveilige gehechtheid nog een ander specifiek kenmerk: fragmentatie. Over de functie van fragmentatie (innerlijke splitsing) als overlevingsstrategie en hoe cliënten kunnen worden geholpen om te herstellen spreekt Janina Fisher tijdens dit webinar.

Kinddelen
Als een kind wordt verwaarloosd of mishandeld door een ouder of verzorger is dat een ervaring die niet te verdragen is. Om dit ‘op te lossen’ en de relatie te behouden, zal het kind een deel van zichzelf gaan onderdrukken. Verbannen kinddelen blijven echter aanwezig in het opgroeiende kind en in de latere volwassene. Ze hunkeren naar liefde en erkenning, maar omdat ze alle pijnlijke traumatische gevoelens in zich dragen, worden ze als bedreigend ervaren.

Getraumatiseerde mensen ontwikkelen strategieën om de innerlijke splitsing in stand te houden en zo de traumatische gevoelens zo min mogelijk te ervaren. Dit leidt tot zelfverachting en zelfdestructieve neigingen die na verloop van tijd kunnen leiden tot zelfbeschadigend, verslavingsgerelateerd, eetgestoord of suïcidaal gedrag. De betrokkene raakt steeds verder afgesneden van zijn of haar gevoelens.

Herstel
Voor het herstelproces is het van belang dat cliënten hun pijnlijke emoties, fysieke responsen en impulsieve gedrag gaan beschouwen als signalen van het kinddeel dat ze ooit hebben verworpen. Op het moment dat cliënten hun verwonde, eenzame en verloren delen liefdevol gaan omarmen, beginnen de minachting voor zichzelf en het gebrek aan verbinding spontaan plaats te maken voor zelfcompassie.

Webinar
Janina Fisher combineert actuele neurobiologische kennis over trauma, dissociatie en gehechtheidsproblematiek met een praktische aanpak voor de behandeling daarvan. Tijdens het webinar zal ze bespreken hoe een innerlijke dialoog tot stand kan worden gebracht en de cliënt mededogen tegenover zichzelf en zijn of haar kinddelen kan ontwikkelen.

Nederlandse ondertiteling

Van dit webinar komt een volledig Nederlandse editie beschikbaar. De opnames van de live bijeenkomsten worden Nederlands ondertiteld en de hand-out wordt vertaald.

Datums en tijden

  • Module 1: dinsdag 30 mei 2023
  • Module 2: dinsdag 6 juni 2023
  • Module 3: donderdag 15 juni 2023
  • Module 4: dinsdag 20 juni 2023
  • Extra Q&A: donderdag 6 juli 2023

Alle modules vinden plaats van 19.00 tot 21.00 uur.

Voor meer informatie: www.uitgeverijmens.nl/webinar

Janina Fisher schreef meerdere boeken en maakte een flipover als hulpmiddel voor psycho-educatie: https://uitgeverijmens.nl/product-categorie/auteurs/janina-fisher

Bron: persbericht

Dit bericht is 963 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail