TMS behandeling met magneten tegen depressieve klachten straks vergoed

Facebooktwitterlinkedinmail

30 juni 2017 – Minimaal drie zorgverzekeraars gaan een nieuwe therapie vergoeden voor mensen met ernstige depressies bij wie pillen of gesprekstherapie geen soelaas bieden. Het gaat om TMS, Transcraniële Magnetische Stimulatie oftewel elektrische stimulatie van het brein, zo meldt de Volkskrant.

De nieuwe techniek heeft zich volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wetenschappelijk bewezen en is veilig. Daarom adviseert ZN zijn leden TMS te vergoeden in combinatie met gesprekstherapie – voor patiënten die zijn uitbehandeld.

Verzekeraars: TMS in combinatie met gesprekstherapie werkt

De grootste twee verzekeraars VGZ en Zilveren Kruis hebben deze week besloten dat advies op te volgen. De Friesland Zorgverzekeraar gaat dat ‘zeer binnenkort’ doen, aldus een woordvoerder. Naar verwachting zullen alle andere zorgverzekeraars volgen.

Een behandeling waarbij met magneten de hersenen worden gestimuleerd biedt een alternatief voor ernstig depressieve patiënten bij wie praten en pillen niets uithalen.

TMS is wijdverbreid in de VS en Engeland. In Nederland biedt een handvol psychologenpraktijken de therapie aan voor rekening van de patiënt.

Lees het hele artikel in de Volkskrant.

Dit bericht is 10922 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail