Gedwongen opname ggz: 1 op de 4 patiënten heeft licht verstandelijke beperking

Facebooktwitterlinkedinmail

1 juli 2017 – Jeanet Nieuwenhuis, psychiater bij VGGNet, constateert uit onderzoek dat een op de vier patiënten die gedwongen worden opgenomen in de ggz een licht verstandelijke beperking (LVB) heeft. Daarbij ontdekte Nieuwenhuis dat mensen met een zo laag IQ dat het op een LVB wijst, drie keer zo vaak worden opgenomen als andere groepen. Bovendien wordt bij hen bijna vier keer zo vaak dwang en drang toegepast.

Nieuwenhuis nam bij 318 patiënten van twee opname-afdelingen van GGNet een zogeheten SCIL af. Met deze test screen je intelligentie en licht verstandelijke beperkingen. De uitkomsten geven de onderzoekers het vermoeden dat bij ruim 43 procent van de patiënten sprake is van een LVB, terwijl er bij 4 op de 5 patiënten niks over te vinden is in het dossier.

Van Nieuwenhuis concludeert dat verstandelijke beperkingen veel meer voorkomen dan wordt gedacht. Daarom vindt ze dat bij patiënten die gedwongen worden opgenomen meer aandacht moet worden besteed aan de mogelijkheid van LVB. Het behandelteam moet de zorg, communicatie en houding tegenover de patiënt dan ook aanpassen.

LVB in tweede lijn
Esther van Gaalen, directeur Behandeling en Verblijf van GGNet, ziet de uitkomsten van dit onderzoek als een indringende wake-up call voor de ggz. Het werpt een nieuwe blik op de ggz.

Het onderzoek richtte zich op patiënten van de opname-afdeling. Dat zijn kortdurende verblijven. De vraag is nu of we een deel van onze patiënten in de tweedelijns ggz structureel moeten ondervragen. Jeanet Nieuwenhuis vervolgt daarom met haar team een onderzoek in de ambulante teams.

Bron: psynip.nl

Dit bericht is 5850 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail