Onderzoek naar licht- en bewegingstherapie bij ADHD

Facebooktwitterlinkedinmail

12 april 2019 – Bekend is dat ADHD invloed kan hebben op stemming en gewicht. Het is een ingewikkeld samenspel waarin door bijvoorbeeld een verstoord waak-slaapritme de stemming verslechterd en/of patiënten meer gaan eten ’s nachts.

Onderzoeker Lisa Bos: ‘Wat we ook weten is dat licht- en bewegingstherapie een positieve invloed kan hebben op gewicht en stemming. We zien hier dan ook kansen in een aanvullende behandeling van ADHD.

Vanuit het Radboudumc en Karakter participeren we in PROUD. In deze Europese studie onderzoeken we of licht- en bewegingstherapie effect heeft op (het ontstaan van) stemmingswisselingen en/of overgewicht bij mensen met ADHD. Jongeren en volwassenen tussen de 14 en 45 jaar kunnen hieraan deelnemen. Voor de lichttherapie geven we de jongere een speciale UV-lamp mee naar huis. Wanneer de jongere meedoet aan de beweegtherapie volgt die een speciaal bewegingsprogramma gedurende drie dagen per week. Dat programma kan gewoon thuis uitgevoerd worden met behulp van een speciale app.

Naar verwachting zijn de uitkomsten van het onderzoek medio 2020 gereed. We hopen dat deze studie de behandeling van ADHD verder kan verbeteren.’

Doelgroep
Zowel jongeren als volwassenen (tot 45 jaar) met ADHD kunnen meedoen aan dit onderzoek. Het is niet noodzakelijk dat de jongere al bij Karakter in behandeling is.

Lees meer over dit onderzoek: /academie/onderzoek/proud/

Bron: karakter.com

Dit bericht is 5003 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail