Worden GGZ-behandelingen in 2021 vergoed vanuit de basisverzekering? 

Facebooktwitterlinkedinmail

13 oktober 2020 – Ook in 2021 zal in de meeste gevallen de kosten voor een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) worden vergoed vanuit de basisverzekering. De behandeling mag starten na een verwijzing door de huisarts. Er zal één behandeltraject worden vergoed, en de kosten gaan wel af van het eigen risico. Dit bedrag is met € 385 gelijk aan het eigen risico van 2020.

Basis GGZ en gespecialiseerde GGZ
De GGZ bestaat uit basis-GGZ en gespecialiseerde GGZ. De basis-GGZ is bedoeld voor niet al te ernstige psychische klachten. Voor meer gecompliceerde zorg verzorgen psychiaters, psychotherapeuten en klinisch psychologen de gespecialiseerde behandeling. Beiden vallen onder de basisverzekering en zullen worden vergoed. Eventueel voorgeschreven medicatie zal niet altijd worden vergoed en moet zelf worden betaald. De behandelaar en zorgverzekeraar kunnen hier informatie over geven.

Valt de psycholoog onder de basisverzekering in 2021
Zorg door psychologen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wel zijn er voorwaarden en beperkingen en krijg je niet altijd bij iedere psycholoog het gehele bedrag vergoed. Hierdoor moet je soms buiten het eigen risico om een gedeelte zelf betalen. Zorgaanbieders en psychologen sluiten samen contracten af en deze kunnen verschillen per zorgaanbieder, maar ook per soort verzekering. Informeer daarom bij de zorgverzekeraar wat de vergoeding precies inhoud.

Voorwaarden voor vergoeding basisverzekering
Voor het krijgen van een vergoeding voor een GGZ behandeling zijn wel enkele voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Er moet sprake zijn van een diagnose die staat vermeld in de DSM V. In dit handboek staan de criteria waaraan iemand aan moet voldoen om een psychiatrische diagnose te krijgen. In de verwijsbrief die is opgesteld door de huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist moet de reden van doorverwijzing duidelijk zijn beschreven. De verwijzing is 1 jaar geldig en voor eventuele vervolgbehandelingen zijn geen nieuwe verwijzingen nodig.

Welke GGZ behandeling is niet vergoed
Niet alle psychische problemen vallen onder zorg uit het basispakket. Een praktijkondersteuner van de huisarts of de huisarts zelf kunnen bij onderstaande problemen mogelijk wel hulp bieden.

Burn-out en klachten van overspannenheid worden niet vergoed. Sommige aanvullende zorgverzekeringen bieden de mogelijkheid van een online zelfhulpmodule. Slaapstoornissen vallen niet onder de GGZ. De aanvullende zorgverzekering vergoed vaak wel een slaapcursus. Ook aanpassingsstoornissen, communicatiestoornissen zoals stotteren of een taalstoornis zoals afasie vallen niet onder deze categorie. Een aangeboren verstandelijk beperking valt primair niet onder de GGZ.

Een lichte vorm van eetstoornissen, premenstruele stemmingsproblemen, relatieproblemen, seksuele disfunctioneren en een verslaving aan nicotine worden in principe niet vergoed uit het basispakket. Dat is ook het geval voor religieuze problemen, levensfase vragen, rouwproblematiek, studieproblemen en ouder-kind relaties.

Wel of geen behandeling
Soms is het lastig om van afstand te bepalen of een behandeling wel of niet binnen de criteria valt. Er kan sprake zijn van psychische klachten zonder psychiatrische stoornis. De omschrijving van het probleem door de verwijzer is hierdoor belangrijk. Een fobie kan een psychiatrisch probleem zijn en beschreven in de DSM V. In dit geval valt de behandeling in 2021 onder de basisverzekering. Is de fobie niet ernstig genoeg, bijvoorbeeld als je heel bang bent voor een injectie of bloed, dan zal dit niet voldoende zijn voor een doorverwijzing. De huisarts of praktijkondersteuner zijn dan de aangewezen personen voor raad en advies.

Zorgverzekering 2021 vergelijken
Eind november hebben alle zorgverzekeraars hun premies en voorwaarden bekend gemaakt en kun je weer overstappen van zorgverzekering. Bekijk hier meer informatie over de zorgverzekering 2021. Een andere goede website om je zorgverzekering te vergelijken is Totaalbesparen.com.

Bron: persbericht

Dit bericht is 4799 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail