24 augustus 2018 – Heeft iemand in je omgeving een depressie? Lees hieronder de tips van MIND Blue en lees waar je hulp kunt krijgen.
Tips
- Neem de gevoelens van degene met een depressie serieus, ontken ze niet en bagatelliseer ze niet.
- Probeer je partner, familielid of vriend(in) niet geforceerd op te vrolijken, dat kan averechts werken.
- Bied een luisterend oor en toon begrip.
- Toon betrokkenheid en belangstelling. Ga langs of bel op. Dat helpt, ook als hij of zij niet direct zijn of haar waardering laat blijken als je op bezoek komt.
- Ga samen iets eenvoudigs doen, bijvoorbeeld wandelen of winkelen. Of bied hulp aan bij een praktische taak waar de ander weinig energie voor heeft (zoals schoonmaken of de was).
- Maak duidelijk dat hij of zij op je kan rekenen. Weet je niet wat je moet zeggen of doen? Zeg dit dan tegen hem of haar.
- Het helpt als je begrijpt wat een depressie inhoudt. Zoek naar informatie over depressie. Lees bijvoorbeeld hier en hier meer. Of bestel er een boek over.
- Cijfer jezelf niet weg en bewaak je eigen grenzen. Maak tijd voor je eigen vrienden en hobby’s en zorg dat je niet in een isolement terecht komt.
- Op deze pagina vind je informatie en tips over hoe je goed voor jezelf kunt blijven zorgen als je voor een ander zorgt.
- Als je naaste met een depressie een behandeling ondergaat, koester dan niet de verwachting dat alles weer gauw bij het oude zal zijn. Herstel heeft tijd nodig, schat dat realistisch in.
Hulp
- Voor familieleden van cliënten in de ggz is er de landelijke stichting familievertrouwenspersonen (LSFVP). De LSFVP ondersteunt familie en naasten, niet alleen met de vragen over de psychiatrische aandoening van hun dierbare, maar ook over het stellen van grenzen en het oppakken van het eigen leven van de mantelzorger. Zie lsfvp.nl
- Neem contact op met MIND Korrelatie voor adviezen en tips van psychologen en maatschappelijk werkers. Je kunt bellen naar 0900 – 1450 (€ 0,15/min). Ook kun je met ze mailen, chatten of whatsappen.
- Ga naar 113 nl als je vragen hebt over zelfdoding.
- Ga op zoek naar lotgenotencontact. Je vindt er herkenning en krijgt erkenning. Dat helpt, om ruimte voor jezelf te creëren.
- Raadpleeg de website labyrint-in-perspectief.nl voor nog meer tips. Of bel 0900-25466.
- Online is voor familieleden de website familievan.nl te vinden met informatie en de mogelijkheid van coaching via e-mail.
- Voor kinderen van een depressieve ouder bestaan groepen, waarin zij begeleiding krijgen. Dat zijn de zogenaamde KOPP-groepen voor Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen. Veel ggz-instellingen hebben zo’n groep. Ouders doen er goed aan om hun kinderen te informeren over wat er aan de hand is. Misschien zouden ze het liever willen verzwijgen, maar meestal hebben de kinderen het toch al wel gemerkt. Het is niet nodig om diep op achterliggende problemen in te gaan. Anders bestaat de kans dat het kind zich verantwoordelijk gaat voelen voor de problemen van de ouders.
Bron: mindblue.nl
Dit bericht is 7595 keer gelezen.