Hoe herken je de vroege signalen van een depressie bij je kind?

Facebooktwitterlinkedinmail

31 juli 2018 – Depressieve kinderen worden vaak te laat geholpen omdat hulpverleners hun klachten niet herkennen. Dat kan ook op de lange termijn een probleem zijn, omdat de ontwikkeling van kinderen door een depressie vertraging kan oplopen. Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn nog niet in staat om te vertellen dat ze zich somber voelen. Hoe herken je de vroege signalen van een depressie bij je kind?

Bij volwassenen is een depressie te herkennen aan neerslachtigheid en minder interesse in bijna alle dagelijkse activiteiten, maar bij kinderen openbaart het zich op een andere manier.  Een probleem dat bij depressieve kinderen vaak speelt; twee derde van hen heeft ook andere klachten, die de depressie maskeren. Daardoor zien hulpverleners vaak niet dat een kind depressief is.

Gedragsverandering
Een depressie uit zich bij hen in gedragsverandering. Ze zijn opeens vaker boos of opstandig, ontwikkelen meer onzekerheden en angsten en zijn meer geremd in hun spel. Ook ontstaan er vaak lichamelijke klachten, waardoor ze niet of minder naar school gaan. Een depressie kan de ontwikkeling van kinderen op die leeftijd vertragen. Dat kun je merken doordat ze niet meer groeien of hun gewicht hetzelfde blijft.

Hoeveel kinderen depressief zijn, is niet bekend, omdat cijfers daarover niet goed worden bijgehouden en de diagnose weinig gesteld wordt.

Hoe herken je een depressie bij je kind?
Kinderen die  depressieve gevoelens hebben, hebben meer last van een combinatie van:

  • boosheid of opstandigheid;
  • onzekerheid en angsten;
  • remming in hun spel;
  • lichamelijke klachten die leiden tot schoolverzuim;
  • een vertraagde ontwikkeling: stagnatie in groei en gewicht.

Als meerdere van deze factoren meer aanwezig zijn dan voorheen, dan kan het zijn dat je kind last heeft van een depressie. De veranderingen moeten zich dan op meerdere plekken voordoen: thuis, op school en/ of bij anderen. Het is ook altijd goed om aan anderen die je kind goed kennen te vragen of ze dit ook zien.

Jongeren kunnen hun somberheid en gebrek aan plezier wel benoemen, maar laten vaak ook verandering in het gedrag zien; toename van prikkelbaarheid, vermoeidheid, schoolverzuim, slaap- en eetproblemen en toenemend sociaal isolement.

Bron: RTLnieuws.nl /  Erasmus MC

Dit bericht is 15932 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail