Tijdig en passende geestelijke gezondheidszorg voor patienten van jong tot oud

Facebooktwitterlinkedinmail
12 december 2017 – Mensen die acuut geestelijke gezondheidszorg nodig hebben, moeten dit zonder enige twijfel kunnen krijgen. En we moeten met elkaar zorgen voor voldoende personeel in de GGZ. Dat zijn twee belangrijke aanbevelingen die GGZ Nederland doet aan de Tweede Kamer, voor de behandeling van de begroting van het ministerie van VWS. 
Vandaag  gaan de Kamerleden met de bewindspersonen in debat. Ggz-aanbieders willen investeren in snellere en toegankelijkere acute ggz. Vooruitlopend op mogelijke nieuwe bekostiging, vraagt GGZ Nederland daarom om financiële ruimte om ook het komend jaar mensen te kunnen helpen.

Een groot probleem is het gebrek aan personeel in de zorg. Dit speelt ook in de ggz. GGZ Nederland heeft ideeën aangedragen hoe we meer mensen voor de zorg in kunnen zetten. Vermindering van administratieve lasten bijvoorbeeld, maakt niet alleen dat  mensen meer tijd aan zorg kunnen besteden, maar maakt de sector ook aantrekkelijker om in te werken. Ook zijn er meer opleidingsplekken nodig en middelen om stageplekken te creëren. We vragen ons af of de subsidies via het SectorplanPlus hiervoor wel toereikend zijn.

Ook een betere informatievoorziening maakt de ggz toegankelijker en zorgt ervoor dat er meer tijd van medewerkers voor zorg beschikbaar komt. VIPP, het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professionals helpt die verbeteringen te krijgen in 2018 en 2019. Maar het is belangrijk dat de inspanningen na 2019 niet verloren gaan.

GGZ Nederland is benieuwd naar het debat in de Tweede Kamer. De brief van GGZ Nederland kunt u hier lezen.

Dit bericht is 3095 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail