#ThereIsHelp voor suïcidepreventie na ophef terug bij Twitter

Facebooktwitterlinkedinmail

30 december 2022 – Twitter heeft de functie voor suïcidepreventie #ThereIsHelp opnieuw geïnstalleerd. De functie geeft Twittergebruikers betrouwbare informatie over onder andere suïcidepreventie en geestelijke gezondheidszorg. Eerder deze maand had Twitter deze functie verwijderd, maar onder druk van gebruikers en belangengroepen werd #ThereIsHelp opnieuw geactiveerd.

De functie #ThereIsHelp werd vorig jaar geïntroduceerd door Twitter en toont gebruikers, die bepaalde informatie opzoeken, belangrijke crisishulplijnen. Zo werden deze Twittergebruikers aangemoedigd om betrouwbare informatie en hulpbronnen te zoeken over onder andere suïcidepreventie, seksuele uitbuiting van kinderen, HIV en gendergerelateerd geweld.

Persbureau Reuters meldde eerder dat Twitter-eigenaar Elon Musk hoogstpersoonlijk opdracht had gegeven voor het weghalen van de banners die in sommige situaties boven de zoekresultaten verschijnen. Ella Irwin, hoofd beveiliging bij Twitter had het verdwijnen van de functie#ThereIsHelp bevestigd, daarbij benadrukkend dat het om een tijdelijke ingreep ging vanwege onderhoud aan het platform.

Online veiligheidsactivist, Damar Juniarto, merkte op dat de #ThereIsHelp-toepassing niet meer op Twitter verscheen en uitte ook zijn bezorgdheid. Hij leek verrast te zijn door het verwijderen van de functie. Ook AIDS United, een non-profitorganisatie, zei dat haar website via de functie ongeveer 70 meldingen per dag ontving. Maar sinds de verwijdering daalde dat aantal naar slechts 14.

Alex Goldenberg, een onderzoeker bij het Network Contagion Research Institute  zag ook dat Twitter opeens niet meer op hulplijnen voor suïcidepreventie wees na bepaalde zoekresultaten.  Goldenberg en zijn collega’s publiceerden in augustus nog een onderzoek waaruit naar voren kwam dat het gebruik van zoektermen die verband houden met zelfdoding, met meer dan 500 procent was toegenomen ten opzichte van een jaar eerder.

Bron:  vrt.be / globaltimes.cn

Als u vermoedt dat iemand om wie geeft aan zelfdoding denkt, probeer deze persoon dan te ondersteunen. Dat lijkt misschien moeilijk maar dat hoeft niet zo te zijn. Kijk op de website van 113 hoe u dat kunt doen.

Worstelt u zelf met gedachten aan zelfdoding? U bent niet de enige. Deel het met iemand uit uw omgeving, ga naar de huisarts, chat via www.113.nl of bel 0800-0113 (anoniem en gratis).

 

Dit bericht is 2401 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail