Uitvoering suïcidepreventietraining gatekeeper naar RINO Groep

Facebooktwitterlinkedinmail

28 oktober 2021 – Zoveel mogelijk ‘gatekeepers’ opleiden in Nederland. Dat is het streven van zowel 113 Zelfmoordpreventie als de RINO Groep. Om dat doel te bereiken zijn de twee organisaties een samenwerking aangegaan om per 1 januari 2022 de Suïcidepreventietraining gatekeeper operationeel onder te brengen bij de RINO Groep.

Een gatekeeper is iemand die getraind is in het herkennen van en omgaan met mensen met suïcidaal gedrag, zodat ze deze kunnen begeleiden naar professionele hulp. 113 Zelfmoordpreventie wil nog meer met andere partners aan de slag gaan om iedereen toe te rusten met kennis en vaardigheden op het gebied van suïcidepreventie.

Monique Kavelaars: ‘Het is onze ambitie dat Nederland nog veel meer gatekeepers gaat tellen, op alle plekken van de samenleving. Van organisaties in de zorg, GGD’en, het onderwijs, kennis- en opleidingsinstituten tot het sociaal-economisch domein, de vervoersector en gemeenten. Daarom kiezen we ervoor onze training onder te brengen bij een partner die nog beter in staat is een grotere hoeveelheid trainingen per jaar te verzorgen, zonder de persoonlijke aanpak te verliezen. Zo kunnen wij ons meer richten op innovatie, het ontwikkelen van (maatwerk in) opleidingen en training, en het verbinden van initiatieven op het vlak van suïcidepreventie.’

Elkaar versterken

De inhoud en het intellectueel eigendom van de gatekeepertraining blijven bij 113, terwijl de dagelijkse aansturing en exploitatie verhuist naar de RINO Groep, in nauwe samenwerking en afstemming met 113. Zo kunnen de organisaties elkaar versterken. Bij 113 Zelfmoordpreventie is veel inhoudelijke kennis en ervaring over suïcidaliteit aanwezig. De RINO Groep voegt didactische en organisatorische kennis en een groot netwerk in verschillende sectoren toe aan de samenwerking.

Hedda van ’t Land, bestuurder van de RINO Groep: ‘Suïcidepreventie gaat me aan het hart. Zelf verloor ik mijn nicht aan zelfmoord. Zij had geen psychiatrische aandoening. Een samenloop van gebeurtenissen maakte dat zij als 18-jarige geen uitweg meer zag. Hadden we haar er doorheen kunnen slepen als we eerlijk en open met haar over haar suïcidale gedachten hadden gesproken? Wat als het taboe minder was geweest? Deze vragen houden me dertig jaar later nog steeds bezig. Daarom ben ik trots op deze samenwerking. Want de gatekeeper training draait precies daarom: hoe kun je het gesprek aangaan met de ander waarvan je aanvoelt dat hij/zij het zwaar heeft of mogelijk worstelt met gedachten aan zelfmoord? Via deze samenwerking dragen we direct bij aan deze belangrijke maatschappelijke opdracht. Bovendien past het heel goed bij onze missie: de kwaliteit van leven verbeteren van mensen met een psychische kwetsbaarheid.’

Suïcidale gedachten bespreekbaar maken

De Suïcidepreventietraining gatekeeper is een praktijkgerichte training die concrete handvatten biedt voor hoe je suïcidale gedachten bespreekbaar kunt maken. Deelnemers krijgen inzicht in signalen van suïcidaliteit en leren hoe ze verantwoord en gefaseerd kunnen doorvragen. De 4 uur durende training wordt zowel in het open aanbod als incompany aangeboden. De doelgroep van de training is breed. Van de in 2020 getrainde gatekeepers werkte 54% in de zorg, 23% in het onderwijs, 9% in de sociaal-economische sector en 13% elders (of onbekend).

Een paar collega’s van de RINO Groep hebben de gatekeepertraining inmiddels gevolgd, waaronder opleidingsmanager Roderick Jansen. ‘De cursus was heel nuttig en waardevol, zeker omdat het echt helpt. Suïcide of een poging daartoe roept van alles op. Er zijn veel redenen om de vraag ‘denk je wel eens aan zelfmoord?’ niet te stellen, aan een vriend, collega, of zelfs je eigen kind of partner. Dat gold in ieder geval voor mij. Nu begrijp ik beter hoe je zo’n gesprek in kunt gaan.’ Op korte termijn zullen nog 14 medewerkers van de RINO Groep de training gaan volgen, zodat de kennis erover in de hele organisatie aanwezig is.

Bron: persbericht

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Dit bericht is 1699 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail