Theater en wetenschap inzetten om mentale gezondheid onder jongeren bespreekbaar te maken

Facebooktwitterlinkedinmail

5 juni 2024 –  “Hé, ik weet dat het eng is om over dingen te praten. Maar als er iets is…die sprong in dat zwarte gat hoef je niet alleen te doen hè”. Dit zijn de woorden van Bo, een personage uit ‘Never Mind’, een theater voorstelling over mentale gezondheid en kansenongelijkheid onder jongeren. Onderzoekers van het Erasmus SYNC Lab en Erasmus MC werkten hiervoor samen met de Rotterdamse Stichting Me & Society. Op dinsdag 4 juni vond de eerste voorstelling plaats voor mbo-studenten op Albeda. 

Wat een aantal jaren geleden begon als een idee, is inmiddels uitgegroeid tot een project waarin kunst en wetenschap aan elkaar verbonden worden: wetenschapscommunicatie in de vorm van theater. Al eerder maakte Stichting Me & Society voorstellingen over moeilijk onderwerpen als uithuwelijken, racisme en vrouwenbesnijdenis. Deze voorstellingen worden vooral op onderwijsinstellingen gespeeld met als doel om bewustwording te creëren en taboeonderwerpen, zoals mentale gezondheid, bespreekbaar te maken. Maar nog niet eerder werkten ze daarvoor samen met wetenschappers. Daar is nu verandering ingekomen. “Voor ons is dit een unieke kans om een brug te slaan tussen wetenschap en samenleving, en om op een creatieve manier niet alleen kennis over te brengen, maar juist ook de stem van jongeren centraal te zetten” licht Noura Borggreven van het Erasmus SYNC Lab toe.

“Onze rol als wetenschappers is tweeledig”, vertelt Kayla Green. “Enerzijds hebben we onze wetenschappelijke kennis gedeeld met de theatermakers, zodat samen met de persoonlijke verhalen van jongeren, deze inzichten gebruikt konden worden om het theater script te ontwikkelen. Anderzijds gaan we kwantitatief en kwalitatief onderzoek doen naar de inzet van theater als wetenschapscommunicatie tool en als middel om met jongeren over mentale gezondheid en kansenongelijkheid te praten”. En dat is hard nodig volgens de onderzoekers. In de samenleving is er groeiende aandacht voor het bespreekbaar maken van mentale problemen onder jongeren. Aan de ene kant heel fijn omdat er duidelijk een behoefte is bij jongeren om er open en eerlijk over te praten. Tegelijkertijd moeten we ons ook afvragen hoe we het beste met jongeren zulke gesprekken aangaan. Welke methodes werken? En wat draagt bij aan het gehoord en gezien voelen, zonder dat jongeren ervaringen uit het dagelijks leven gaan pathologiseren? “Niet iedereen heeft mentale problemen waarvoor professionele hulp nodig is”, vertelt Green. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken welke methodes een positieve bijdrage hebben op jongeren.

Tot de zomervakantie staan er meerdere voorstellingen ingepland en allemaal zullen ze op mbo-onderwijsinstellingen te zien zijn. “We zijn hier zeer blij mee. Het past ook bij onze missie om het mbo en de universiteit dichter bij elkaar te brengen” zegt Borggreven. Na elke voorstelling vindt er een dialoogsessie plaats, waarbij er nagepraat wordt over de voorstelling en de thema’s. Tijdens de dialoogsessies zullen de onderzoekers kwalitatief onderzoek doen. Hierbij hopen ze ook nieuwe inzichten op te doen voor toekomstig onderzoek.

Never Mind wordt als Sprint project gefinancierd door het convergentieprogramma Healthy Start (een samenwerking tussen Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft) en door een subsidie van VSBfonds.

Betrokken onderzoekers: Kayla Green (EUR), Noura Borggreven (EUR), Yara Toenders (EUR), Lysanne te Brinke (EUR), Eveline Crone (EUR), Wanda Tempelaar (Erasmus MC)

Bron: eur.nl

Dit bericht is 492 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail