Eerste Kamer stemt in met wet suïcidepreventie

Facebooktwitterlinkedinmail

5 juni 2024 – Ook de Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met het initiatiefwetsvoorstel dat de landelijke en lokale overheid verplicht zoveel mogelijk te doen om zelfdoding te voorkomen. Deze wet suïcidepreventie is een initiatief van de ChristenUnie en is mede ingediend door GroenLinks-PvdA, CDA, SGP, SP, PvdD, BBB en NSC. Uitgezonderd Forum voor Democratie (FVD) stemde de hele Eerste Kamer dinsdag voor de wet.

Suïcide is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren, stellen de initiatiefnemers. Omdat het een groot maatschappelijk probleem is, vraagt het om een overheid die meer doet aan het voorkomen van suïcide, vinden zij.  Tot nu toe was suïcidepreventie afhankelijk van de ambities van een zittende regering of de Kamer. Die vrijblijvendheid is er met deze wet af.

De wet verankert de preventieplicht van de overheid in de Wet publieke gezondheid, die de minister ervoor verantwoordelijk maakt. Het bestaan van de gratis hulplijn 113 wordt via deze wet gegarandeerd. Gemeenten krijgen explicieter de plicht om suicidepreventiebeleid te ontwikkelen.

Meer weten over de inhoud van de wet, lees dan deze uitleg.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Bron: 113.nl 

Dit bericht is 686 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail