Verminderen gebruik van social media vermindert eenzaamheid en depressie

Facebooktwitterlinkedinmail
15 november 2018 – Heb je er wel eens over nagedacht welke invloed social media op jou heeft? Je wordt er vast enigszins blij van, anders zou je het niet gebruiken. Toch kun je je afvragen of je er wel echt vooral blij van wordt, want uit nieuw onderzoek blijkt dat het minderen van je Facebook-, Snapchat- en Instagram-momentjes je psychisch aanzienlijk kan helpen, zo meldt techgirl.nl haaraanleiding van een artikel in de Journal of Social and Clinical Psychology

Je kunt social media natuurlijk op een heel gezonde manier gebruiken. Lekker je vriendinnen taggen als je half-dronken op een feestje staat, of om mensen te informeren over wat jij zoal meemaakt op een dag. En het is een goede manier om in contact te blijven (of te komen) met mensen. Maar er is ook een andere kant, namelijk die van constant vergelijken, jaloezie, ruzies en ander gedrag dat gevoelens van eenzaamheid en depressies versterkt. Yup, het is bewezen.

Hoe meer, hoe erger

Er is natuurlijk al heel vaak geschreven over hoe social media, of überhaupt zoveel uren op een dag op je telefoon kijken, niet bepaald goed zijn voor je geestelijke gesteldheid. De druk die je kunt voelen om elke keer weer met een betere post te komen, het nare gevoel dat je kan bekruipen als je weer niet zoveel likes hebt op een foto waar je heel trots op bent; dat zijn geen leuke dingen. Er is door Penn State University nu een experiment geweest waaruit maar weer blijkt dat een vermeerdering van het social media-gebruik ook echt uitmondt in het verergeren van je emotionele staat.

Dus zelfs als je een heel vrolijk en gelukkig mens bent, dan zal je waarschijnlijk iets minder positief zijn als je meer social media gaat gebruiken. Melissa Hunt leidde het onderzoek en hierin werden 143 studenten gevolgd voor 3 weken. Ze moesten hun social media-gebruik houden op ongeveer 10 minuten per app (Facebook, Snapchat en Instagram) per dag. Een ander deel mocht de social media-apps zoveel gebruiken als ze gewend waren. Wekelijks moesten ze dan tests invullen om te kijken hoe hun gevoelens veranderden.

Het onderzoek

Hier lees je alles over het onderzoek, maar de bottom line is dat de mensen die slechts 10 minuten per app per dag kregen, aanzienlijk minder eenzaamheid en gevoelens van depressie hebben ervaren. Zelfs angsten en specifiek FOMO (fear of missing out, bang zijn om iets te missen) werden aanzienlijk minder. Het onderzoeksteam heeft daarop besloten iedereen aan te raden slechts 30 minuten per dag te spenderen op social media.

Klinkt allemaal mooi, maar niet alles schoot omhoog of omlaag: het gevoel van zelfverzekerdheid veranderde bijvoorbeeld niet. Het zou interessant zijn om daar eens meer onderzoek naar te doen, want dat is voor veel mensen (net als dat het in de jaren ‘90 was toen Photoshop een ding werd) een groot struikelblok op de weg naar geluk. Sowieso mogen er wat ons betreft meer onderzoeken komen naar social media-gebruik, want eigenlijk is er nog maar weinig over social media bekend dat ook echt een stevig onderzoek ten grondslag heeft.

Bron: techgirl.nl

Dit bericht is 9035 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail