Verloop depressie voorspelt hoger risico dementie

Facebooktwitterlinkedinmail
Depressies-bij-ouderen-300x198

2 mei 2016 – 55-plussers die in toenemende mate last hebben van depressies, hebben op latere leeftijd een hoger risico op dementie dan leeftijdsgenoten met een ander verloop van depressies. Onderzoekers van het Erasmus MC schrijven dat in het toonaangevende tijdschrift The Lancet Psychiatry. 

Voorspellen
Door naar het verloop van depressies te kijken, is dementie mogelijk in een eerder stadium te voorspellen. Dat ontdekten onderzoekers van het Erasmus MC. Zij publiceren de resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Psychiatry.

Verschil
“Dat mensen met dementie vaak last hebben van depressies is bekend”, zegt Arfan Ikram, neuro-epidemioloog van het Erasmus MC. “Ook dat het verloop van depressies sterk verschilt bij patiënten onderling.”

Volgen
Ikram: “Door deelnemers aan de studie tientallen jaren te volgen, kunnen wij nu voor het eerst een verband leggen tussen het langetermijnverloop van depressieve symptomen en dementie op latere leeftijd. Denk daarbij aan somberheid en neerslachtigheid, verdriet en weinig energie hebben. Daaruit blijkt dat bijna een kwart van de ouderen die in toenemende mate last had van depressieve symptomen in de jaren erna dementie ontwikkelde. Bij de ouderen die hier in mindere mate last van hadden, was dit 10%.”

Verloop
De onderzoekers volgden 3.325 deelnemers van 55 jaar en ouder in het bevolkingsonderzoek ERGO. De deelnemers hadden in meer of mindere mate last van depressieve symptomen, maar hadden geen dementie. Zij werden ingedeeld in vijf groepen. Iedere groep had een ander verloop van depressieve symptomen. Zo waren er deelnemers die er alleen kortstondig last hadden, chronisch last hadden, maar ook herstelden van hun symptomen.

Voorbode
Ikram: “Wij concluderen dat een ernstige depressie op één bepaald moment nog niets zegt over het risico op dementie op latere leeftijd. Maar we kunnen ook niet uitsluiten dat sommige depressieve symptomen de voorbode zijn van dementie bij ouderen. Daar is meer onderzoek voor nodig.”

Lees de publicatie in The Lancet Psychiatry online.

Volgens het CBS gaf in 2014 8 procent van de Nederlanders aan een depressie te hebben of te hebben gehad in het jaar daarvoor. Dat komt neer op ruim 1 miljoen mensen.

Bron: erasmusmc.nl 

Dit bericht is 5246 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail