Klimaatverandering veroorzaakt steeds vaker depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

11 april 2017 – De laatste tijd hoor je steeds vaker berichten over een toenemend aantal mensen met een depressie. Nu blijkt er ook een collectieve variant te bestaan, veroorzaakt door de barre status van het klimaat, zo meldt vance.nl

Depressie, angst, verdriet, stress, wanhoop – zelfs zelfmoord – zijn zaken waar we nu en in de toekomst vaker tegenaan zullen lopen als mensheid. Dat komt doordat we als mensheid vaker slachtoffer zijn van de directe en indirecte gevolgen van klimaatverandering.

Onderzoekers van de American Psychological Association (APA) onderscheiden twee vormen: één is de directe, acute ervaring met een klimaatverandering. Denk aan het trauma van een vernield huis of een dierbare die het vanwege een overstroming of orkaan moest ontzien. De psychische gevolgen hiervan zijn opeens en vaak verstrekkend. Een voorbeeld is orkaan Katrina waarna het aantal zelfdodingen en ideeën over zelfdoding met de helft toenam in het getroffen gebied. Eén op de zes mensen kreeg te kampen met PTSS: posttraumatisch stressstoornis.

Dan zijn er nog de ‘langzamere’ rampen zoals een langdurige droogte of veranderingen in voedselbevoorrading, stijgende zeespiegels en de gestage afname van natuurlijke bronnen. Dit soort vormen van klimaatverandering kunnen ook zorgen voor verschillende emoties, inclusief angst, boosheid, gevoelens van machteloosheid of uitputting.

Hoewel bovenstaande gebeurtenissen maar een deel van de mensheid treft, zijn er talloze mensen die klimaatverandering van een grotere afstand ervaren. Misschien herken je jezelf meer in de angst of de planeet voor je kinderen of latere generaties wel leefbaar is, of voel je je machteloos door de problemen die ‘larger-than-life’ impact hebben op onze wereld. Op deze symptomen, die we allemaal in mindere en meerdere mate vertonen, kan de term ‘eco-anxiety’ worden losgelaten. Letterlijk vertaald: angst voor het milieu.

Bron en hele artikel: vance.nl

 

Dit bericht is 5251 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail