Suïcidepreventie opnemen in opleiding voor psycholoog

Facebooktwitterlinkedinmail
12 december 2018 – In zijn afscheidsrede betoogt VU-hoogleraar Ad Kerkhof (klinische psychologie) dat suïcidepreventie moet worden opgenomen in de opleidingen voor psychologen.

In ieder geval in de master fase van de studie, want dat is nu niet het geval. Daarnaast moet de preventie ook worden opgenomen in de postdoctorale fase en in de opleidingen tot klinisch psycholoog, psychotherapeut en gezondheidszorgpsycholoog. Op deze manier kunnen deskundigen worden opgeleid die meer kunnen gaan doen om suïcides te voorkomen. Want elke suïcide is er één teveel.

Onnodig, onvrijwillig, onbegrepen
Ook in 2018 gaan er nog steeds te veel mensen dood door suïcide. “Onnodig”, aldus Ad Kerkhof, “als de juiste hulp op het juiste moment voorhanden zou zijn geweest dan had het niet zo ver hoeven komen.” Daarnaast kiezen mensen die suïcide plegen hier onvrijwillig voor, want de meeste mensen willen helemaal niet dood. Bovendien is diegene onbegrepen, want vaak begrijpen familieleden, vrienden en hulpverleners niet wat de betrokkene heeft bewogen. Kerkhof: “Dat het geen vrije keuze was, maar dat hij aan zichzelf moest ontsnappen. Door de laatste nooduitgang. In alle eenzaamheid.”

Bron: 113.nl

Vragen of gedachten over zelfdoding?

Bel 0900-0113 of ga naar 113.nl

Dit bericht is 3253 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail