11 januari 2017 – Een 15-jarige jongen uit Heerlen heeft zelfmoord gepleegd omdat hij vooral online werd gepest. Hij wilde na de kerstvakantie niet terug naar school, zegt zijn familie tegen 1Limburg. Volgens de familie hebben de gemeente en de school te weinig gedaan om de jongen te helpen, zo meldt de NOS.
De jongen was volgens zijn zus vooral online het mikpunt van pesterijen, waarschijnlijk van medescholieren. Via anonieme accounts zouden er foto’s zijn geplaatst onder zijn naam. Ook werd hij online uitgescholden.
Alleen
Zeven weken geleden ontdekte de familie na een eerste zelfmoordpoging dat de jongen gepest werd. “Hij vertelde dat hij gepest werd en dat hij zich alleen voelde”, zegt zijn zus tegen de regionale omroep.
Hij vertelde ook dat niemand met hem praatte op school, het Grotius College. Volgens zijn zussen hield hij zich thuis groot en sprak hij niet over de pesterijen. Hij leek blij en zei “dat we verdrietig zouden worden als hij het ons allemaal zou vertellen”.
Hulp
Na de eerste zelfmoordpoging werden de politie, school en gemeente ingeschakeld. Er volgde een gesprek, maar dat leverde volgens de familie weinig op.
“Ze hebben hem gevraagd of hij hulp nodig had, maar daarop heeft hij nee gezegd. Hij is maar 15 jaar en dan laten ze hem zomaar gaan.”
Op de laatste dag van de kerstvakantie nam de jongen zijn besluit, zeggen zijn zussen. Hij wilde niet meer terug naar school en stapte uit het leven.
Volgens de school en de gemeente Heerlen is er alles aan gedaan om de jongen te helpen. De gemeente zegt dat hij contact had met medewerkers van het gemeentelijke Expertiseteam. “Helaas heeft dit dit vreselijke drama niet kunnen voorkomen”.
Wethouder Clemens laat weten dat hij enorm geschrokken is. “We spreken ons oprechte medeleven uit richting familie en vrienden”.
Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113Online via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113online.nl. Of bel de Kindertelefoon via 0800 0432 of gebruik de chatfunctie op kindertelefoon.nl.
Sinds een paar jaar zijn scholen wettelijk verplicht om maatregelen te nemen tegen pesten. Elke school moet bijvoorbeeld iemand aanwijzen met wie kinderen en ouders kunnen praten over pesten.
De Kindertelefoon concludeerde september vorig jaar dat de nieuwe wet er nog niet toe leidt dat kinderen minder gepest worden. De hulplijn voor kinderen vindt dat ouders, leraren en andere betrokkenen meer tegen pesten moeten doen.
Hoeveel kinderen door pesten tot zelfmoord worden gedreven, is niet bekend. Volgens het CBS pleegden in 2015 19 kinderen (jonger dan 20) zelfmoord zonder dat psychische of fysieke stoornissen of huiselijke omstandigheden de oorzaak waren.
Bron: nos.nl
Dit bericht is 5148 keer gelezen.