Studenten vaker suïcidaal sinds scherpe coronamaatregelen

Facebooktwitterlinkedinmail

23 januari 2022 –  Het aantal suïcides onder jongeren tot 30 jaar is in 2021 gestegen met 15%, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Volgens de nieuwe minister van het departement, Ernst Kuipers, hebben de lockdowns en verscherpte coronamaatregelen een negatieve invloed op het mentale welzijn onder deze groep. Het heeft het risico op suïcidaal gedrag vergroot, blijkt uit de cijfers.

Hogescholen en universiteiten heropenen hun deuren inmiddels weer. De minister denkt dat deze heropening bijdraagt aan een verbetering in het mentale en sociale welbevinden van studenten. Het Trimbos is het hier mee eens, maar ziet een grote rol voor hogescholen en universiteiten om de studenten hierin te begeleiden.

Landelijke studie onder studenten
Het Trimbos-Instituut, het RIVM en GGD GHOR Nederland deden vorig jaar een landelijke studie naar de mentale gezondheid van studenten. De helft van de 30-minners heeft last van depressies, angsten en overige internaliserende gevoelens. 12% ervaart dat in ernstige mate. 30% heeft sinds de coronacrisis meer last van angst en depressie. Het merendeel van de studenten is emotioneel uitgeput; ruim een kwart geeft aan soms of vaker levensmoe te zijn. Bijna 80% voelt zich eenzaam. 29% ernstig eenzaam.

Alle uitkomsten van het onderzoek zijn te lezen op de website van het Trimbos-Instituut. Eerder stonden ook andere cijfers uit het onderzoek op deze website. Volgens het instituut is alleen het heropenen van de universiteiten en hogescholen niet voldoende om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren. De scholen zelf zullen werk moeten maken om hun studenten te ondersteunen in hun mentale gezondheid.

Bron: nedkad.nl 

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Dit bericht is 2224 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail