Studenten op de rand van de afgrond door psychische belasting avondklok

Facebooktwitterlinkedinmail

29 januari 2021-  Uit onderzoek van het Nederlandse EdTech platform StudeerSnel blijkt dat 95 procent van de studenten zich in het eerste weekend van de avondklok aan de regels heeft gehouden. 90 procent van de studenten geeft ook aan dat zij van plan zijn de regels de komende weken na te leven. Toch denken 4 op de 10 studenten ook aan het omzeilen van de avondklok door te blijven slapen bij vrienden, een nachtje door te halen, feestjes eerder op de dag te plannen of toch die boete te riskeren. Reden hiervoor is het gemis aan sociale contacten, wat zorgt voor een verslechtering van het mentale welzijn van studenten.

Toename angst- en depressieve gevoelens
De lockdowns met hun vrijheidsbeperkende maatregelen hebben onder studenten al geleid tot een sterke toename in depressiviteit, angst en eenzaamheid. Uit dit onderzoek blijkt dat de avondklok deze gevoelens alleen maar versterkt. Vier op de 10 studenten ervaren meer depressieve gevoelens en de helft van de studenten voelt zich eenzamer dan voorheen. Daarnaast ervaart een kwart van de studenten meer angstgevoelens en geeft 6 procent zelfs aan suïcidale gedachten te hebben. Dit onderzoek laat zien dat de impact van de verscherpte coronamaatregelen op het mentale welzijn van studenten zich nog steeds in een negatieve spiraal bevindt.

  • 90 procent van de studenten is van plan zich te houden aan de avondklok-regels
  • 4 op de 10 studenten denken aan manieren om de avondklok te omzeilen
  • 4 op 10 studenten heeft depressieve gevoelens
  • De helft van de studenten ervaart meer eenzaamheid
  • Een kwart ervaart ook angst
  • En bijna 6 procent heeft het over suïcidale gevoelens

Huisfeestjes houden of terug naar huis
Verder vroeg StudeerSnel wat studenten van de avondklok vinden en of zij zich schuldig voelen voor het invoeren van de maatregel. Tweederde van de studenten is het eens met de invoering van de avondklok en bijna de helft vindt zelfs dat deze veel eerder ingevoerd had moeten worden.47 procent vindt niet dat de avondklok hun schuld of die van iemand anders is. Een derde ervaart deze maatregel wel als hun schuld. Niet per se omdat zij zichzelf schuldig maken aan huisfeestjes maar ze zien deze wel veel om zich heen plaatsvinden.

Ruim een kwart van de studenten vindt de lockdown en avondklok ook een reden om terug te keren naar hun ouders of familie, deels alleen in het weekend en deels fulltime. De helft blijft in het studentenhuis en maakt er het beste van of vindt het eigenlijk wel gezellig. Ruim 45 procent van de studenten zoekt zijn heil in het gebruik van drank en drugs. Bij 13 procent is bijna iedereen altijd thuis, de sfeer kan hierdoor vaker gespannen zijn.

StudeerSnel
StudeerSnel, in het buitenland actief onder de naam StuDocu is een van origine Nederlands platform dat wereldwijd is uitgegroeid tot een community met internationale allure. Het behoort tot de top 3 van wereldwijde EdTech platformen. Momenteel gebruiken elke maand meer dan 17 miljoen studenten StudeerSnel om toegang te krijgen tot hoogwaardig studiemateriaal. Studenten van bijna 2000 universiteiten stellen de beste documenten beschikbaar om te bekijken of te downloaden. De visie van StudeerSnel is studenten te helpen een eerlijk speelveld te creëren door iedereen toegang te geven tot dezelfde documenten, ook docenten, en het onderwijs naar een hoger niveau tillen.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1804 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail