Tientallen psychiatrische patiënten verblijven onterecht in tbs-kliniek

Facebooktwitterlinkedinmail

forensischezorg3, tbc-kliniek

13 mei 2016 – In Nederland worden 38 psychiatrische patiënten zonder strafrechtelijke veroordeling vastgezet in een tbs-kliniek. Dat stelt NRC op basis van cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De patiënten vormen volgens justitie in potentie een gevaar voor de samenleving, maar hebben vaak nog geen misdrijf gepleegd. Doordat ggz-instellingen niet genoeg veiligheid kunnen bieden, worden de patiënten daarom steeds vaker naar een tbs-kliniek gestuurd.

Volgens NRC zijn er gevallen bekend waarbij een patiënt zonder strafrechtelijke veroordeling al vijf jaar in een tbs-kliniek verblijft, omdat er geen andere instelling te vinden is.

De Stichting Patiëntvertrouwenspersoon en diverse rechters zouden zich zorgen maken over deze ontwikkeling, omdat het een vorm van “rechtsongelijkheid” zou zijn.

De commissie die de wet op gedwongen opnames in 2007 evalueerde, stelde dat psychiatrische ziekenhuizen veiligheid moeten bieden op meerdere niveaus. Daar zou vanwege bezuinigingen geen geld voor zijn. De ggz moet haar plekken met eenderde omlaagbrengen.

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 2478 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail