Stichting Borderline in gesprek met Karin Slotema over borderline persoonlijkheidsstoornis

Facebooktwitterlinkedinmail

5 januari 2022 – In een gesprek met Hans de Jong, voorzitter van Stichting Borderline, geeft Karin Slotema, psychiater bij PsyQ en bijzonder hoogleraar persoonlijkheidsstoornissen, meer uitleg geeft over een borderline persoonlijkheidsstoornis.

Karin Slotema vertelt in de video waarom ‘de borderliner’ niet bestaat, hoe je borderline kunt herkennen en welke behandelingen er zijn. Herken jij bij jezelf of een naaste een patroon van steeds terugkerende, heftige emoties die moeilijk zijn te controleren en problemen veroorzaken in het contact met anderen? Bespreek het met je huisarts!

Bekijk het hele gesprek hieronder!

 Misverstanden over borderline
Een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) gaat gepaard met een hoge lijdensdruk, zowel voor degene die hier last van heeft als zijn of haar naasten. Toch worden mensen met deze stoornis niet altijd goed begrepen. In een eerder artikel (augustus 2021) schetste Karin Slotema daarom de 3 meest voorkomende misverstanden;

  1. Gedragsproblemen bij mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis zijn niet zozeer een uiting van de ziekte; die mensen moeten zich beter gaan gedragen.
    Klachten kunnen aanvoelen als aandachttrekkerij of manipulatie, terwijl dit niet het geval is. Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis reageren met meer stress op gebeurtenissen en verliezen daarom sneller de controle.
  2. Behandeling van borderline is niet mogelijk.
    Inmiddels zijn er verschillende effectieve psychotherapeutische behandelingen, zoals Dialectische Gedragstherapie (DGT) en schematherapie, beschikbaar voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Sterker nog, na een behandeling met psychotherapie voldeed tussen de 46 en 67 procent niet meer aan de criteria voor een borderline persoonlijkheidsstoornis.
  3. Zelfbeschadiging en suïcidepogingen zijn een roep om aandacht.
    Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis ervaren heftige emoties en verliezen sneller de controle waardoor ze eerder tot destructieve acties kunnen komen zoals zelfbeschadiging. Door zichzelf te beschadigen neemt de stress af en ervaren zij weer controle. Ook kunnen zij zich zodanig wanhopig voelen dat zij een poging doen om zichzelf van het leven te beroven. Psychotherapie voor mensen met  borderline is er dan ook op gericht om op een gezonde manier emoties te reguleren.

Bron: parnassiagroep.nl psyq.nl 

Dit bericht is 2632 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail