Narcisme bij kinderen

Facebooktwitterlinkedinmail

narcisme

11 januari 2016 – Zijn kinderen de afgelopen decennia narcistischer geworden? Vanaf zevenjarige leeftijd kunnen ze zich al superieur voelen aan anderen, vinden dat ze meer rechten hebben dan anderen en hunkeren naar bewondering, zo blijkt uit onderzoek. Als het ze niet lukt die bewondering te krijgen, voelen ze zich gekrenkt en kunnen ze boos en agressief reageren.

Over dit onderwerp schrijft Eddie Brummelman (Universiteit van Amsterdam) in het nieuwe nummer van De Psycholoog, het vaktijdschrift van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Hij beschrijft de aard, gevolgen, ontwikkeling en oorsprong van narcisme bij kinderen.

Ook vraagt hij zich af of het echt een groeiend probleem is binnen de westerse samenleving en of ouderlijke overwaardering leidt tot narcistische trekken bij kinderen. ‘De eerste stap is om al ouder, leerkracht of clinicus oog te hebben voor narcistische problematiek bij kinderen’.

Ook in De Psycholoog van januari 2016:

Voor wie werken cognitieve gedragstherapie en mindfulnesstraining?
Stel: je zit al maanden niet goed in je vel, hebt moeite je bed uit te komen en je hebt nergens meer zin meer in. Kan het helpen naar een psycholoog te gaan? Evelien Snippe en collega’s (Rijkuniversiteit Groningen) vroegen zich af waarom en voor wie cognitieve gedragstherapie en mindfulnesstraining voor depressie helpt.

Zij stellen dat het belangrijk is om rekening te houden met de verwachtingen van mensen bij de keuze voor een behandelvorm. Daarnaast kan de effectiviteit van therapie wellicht geoptimaliseerd worden door de therapiedoelen en taken mede te laten bepalen door de cliënt.

Meer informatie
– www.tijdschriftdepsycholoog.nl
– www.tijdschriftdepsycholoog.nl/abonneren (ook losse nummers)

Dit bericht is 10780 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail