Documentaire over grens (on)gezond narcisme

Facebooktwitterlinkedinmail

narcisme

7 juli 2016 – De VPRO 2Doc: A Strange Love Affair with Ego is Ester Goulds eigenzinnige zoektocht naar de grens tussen gezond en ongezond narcisme, in een tijd waarin het ‘ik’ steeds belangrijker wordt.

Als kind wist Ester precies wie ze wilde worden: haar twee jaar oudere zus Rowan, die met haar enorme zelfovertuiging de wereld aan haar voeten had liggen. De bewondering voor haar zus vormt het begin van een reis langs verschillende personages en levensfases, waarin de eeuwige behoefte om gezien te worden centraal staat.

Zijn we door alle selfies en de alomtegenwoordige beeldcultuur steeds meer geobsedeerd door onszelf en hoe we overkomen op de buitenwereld? Kunnen we nog wel zien wat echt is en wat een pose, een rol? Een groots en meeslepend leven is voor veel mensen aantrekkelijk, maar wat is de keerzijde?

Het wordt steeds moeilijker je kwetsbaar op te stellen als iedereen om je heen ogenschijnlijk perfect is. Je laat eerder op Facebook een betere versie van jezelf zien, dan dat je toegeeft dat je alleen op de bank zit. Met gezond narcisme is niets mis, maar wanneer wordt het een maskerade of zelfs grootheidswaan?

Regie Ester Gould, geproduceerd door Zuidenwind Films, in coproductie met VPRO, met steun van Mediafonds, Filmfonds en CoBO-fonds

A Srange Love Affair with Ego maakte veel indruk in de festivalwereld. ‘Beautifully photographed, experimental but masterful, the film finds an expression that is modern, with a very personal story’, aldus het juryrapport van IDFA waar de documentaire de prijs voor Beste Nederlandse Film in de wacht sleepte. Naast het IDFA kreeg A Srange Love Affair with Ego een eervolle vermelding van AWFJ – Alliance of Woman Film Journalists’ EDA Award for Best Female-Directed Documentary.

De VPRO interviewde de Nederlands-Schotse filmmaker: ‘Terwijl ik dacht: ik heb een soft spot voor mensen met een groot ego, en ik zie ook hun kwetsbaarheid. Mijn eerste werktitel was dan ook “Hoe word ik een narcist?”’ Bekijk  hier het interview met Ester Gould, waarin ze openlijk vertelt over haar zus Rowan en narcisme.

Bekijk hier de trailer.

Winnaar Beste Nederlandse Documentaire IDFA 2015

2Doc: A Strange Love Affair with Ego wordt uitgezonden op woensdag 13 juli om 22.40 uur bij de VPRO op NPO 2

Bron: vpro.nl

Dit bericht is 8405 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail