Speciaal preventieprogramma voor kinderen met aanleg voor angst

Facebooktwitterlinkedinmail

angstig_kind

5 april 2016 – Een speciaal programma voor basisschoolleerlingen probeert kinderen met aanleg voor angst of somberheid op te sporen en te helpen. Het preventieprogramma ‘Vrienden voor het leven’ wordt in Amsterdam ingezet op basisscholen.

Kinderen die al angstklachten of sombere gevoelens hebben maar (nog) geen stoornis, wordt met dit programma geleerd om te gaan met angst en somberheid. En met effect, dat wees een studie uit 2015 uit. Kinderen die aan het programma meededen hadden minder last van angst- en depressieklachten.

EenVandaag maakt een reportage op een basisschool waar de training wordt gegeven. In de studio praten we met emeritus hoogleraar kinderpsychiatrie Frits Boer over angst bij kinderen en de vraag of dit leidt tot angstige volwassenen.

Het VRIENDEN programma is een behandel- en preventieprogramma voor angst en depressie.
Het is oorspronkelijk ontwikkeld in Australië door prof. Paula Barrett en medewerkers en in het Nederlands bewerkt door Dr. E. Utens en Dr. R. Ferdinand, op de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie/Psychologie van het ErasmusMC-Sophia te Rotterdam.

Het VRIENDEN programma is zeer geschikt als preventieprogramma, voor klassikale toepassing in het basisonderwijs en op middelbare scholen.

Het VRIENDEN programma:
– stimuleert het zelfvertrouwen,
– versterkt de emotionele veerkracht en
– bouwt probleemoplossende vaardigheden op.

Het programma: FIJN,VRIENDEN! bestaat uit een handleiding voor behandelaars, bij de kinder- en de jongeren versie is er een naast een handleiding ook een werkboek voor de kinderen en jongeren zelf

Het kan ook gebruikt worden bij het aanpakken van bijvoorbeeld faalangst en examenvrees.
Het programma is geschikt voor gebruik door leerlingbegeleiders, schooldecanen en leerkrachten.

Voor behandeling van kinderen met angststoornissen, in individueel of groepsverband kan het VRIENDEN programma ingezet worden bij de o.a. volgende indicaties :
– sociale fobie,
– gegeneraliseerde angststoornis,
– separatieangststoornis.

Het programma is geschikt voor gebruik door maatschappelijk werkenden, psychologen, sociaal werkenden en andere deskundigen op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg.

Bron: eenvandaag.nl/ vriendenprogramma.nl 

 

Dit bericht is 3057 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail