Autisme indringend in beeld gebracht met massaal bekeken video

Facebooktwitterlinkedinmail

2016-04-04_12_18_40-Can_you_make_it_to_the_end_-_YouTube_0_0_0

5 april 2016 – Deze week is het Autismeweek en is er veel aandacht voor deze stoornis. Onderstaande video geeft een indringend beeld wat autisme is en hoe een jongen met autisme de wereld ervaart. Zo is het om autistisch te zijn. Red jij het tot het einde?’ Dat is de titel van deze video.  Zou jij het aankunnen?

Autisme is een stoornis in de informatieverwerking van de hersenen. Informatie die via de zintuigen binnenkomt (zien, ruiken, voelen, horen, proeven), wordt bij mensen met autisme anders verwerkt. Zij hebben moeite om de details die zij waarnemen, te verwerken tot een samenhangend geheel. Hierdoor hebben mensen met autisme problemen met communicatie, sociale interactie en verbeelding.

Zo heftig ervaart hij het
De National Autistic Society, een Britse organisatie die zich inzet voor mensen met autisme, maakte een video van een jongetje met autisme dat door een winkelcentrum loopt. Verblindende lichten, oorverdovende geluiden en angstaanjagende gezichten: het filmpje geeft duidelijk weer hoe het jongetje dat ervaart.

Terwijl hij zijn moeders hand stevig vasthoudt, krijgt de jongen in de video de ene na de andere prikkel binnen: ballonnen, flitsende schermen of rondvliegend kleingeld. Uiteindelijk worden de prikkels hem te veel en gaat hij wild tekeer. De andere winkeliers kijken hem en zijn moeder verbaasd aan. “Ik ben niet stout, ik ben autistisch”, hoor je de jongen zeggen.

Informatie geven
De Britse organisatie National Autistic Society wil met de video laten zien wat autisme inhoudt en hoe je met autistische mensen moet omgaan. “Als je alleen maar een stout kind ziet, dan weet je er nog niet genoeg vanaf”, schrijft de organisatie onder de video.

Wat is autisme

Korte animatie van de Vereniging voor Autisme (NVA). Wat zijn de belangrijkste kenmerken van Autisme? Welke vormen zijn er? Tips en adviezen over hoe je kunt omgaan met mensen met autisme.

In het filmpje wordt gesproken over de Autipas. Deze kunt u aanvragen via de website van autisme.nl. In de folder leest u meer over wat de Autipas is en waarvoor deze gebruikt kan worden.

 

Bron: lindanieuws.nl/ metronieuws.nl/ emergis.nl /rtlnieuws.nl

 

Dit bericht is 16050 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail