13 oktober 2020 – Meer dan tachtig gemeenten sluiten zich aan bij een nieuwe manier van schuldhulpverlening: collectief schuld regelen. Door deze nieuwe methode zijn mensen sneller uit de schulden en kunnen gemeenten daardoor meer mensen met schulden helpen.
Hoe werkt collectief schuld regelen?
Mensen met problematische schulden hebben gemiddeld vijftien schuldeisers op het moment dat ze een schuldregeling aan gaan. De onderhandelingen met al die schuldeisers over een regeling zijn nu nog omslachtig en tijdrovend voor de schuldhulpverlening. Gemiddeld duurt het 55 weken om met alle schuldeisers een akkoord te bereiken.
Met de nieuwe methode “collectief schuld regelen’ zijn er vooraf afspraken gemaakt tussen een gemeente en de schuldeisers. Het idee is dat deelnemende schuldeisers ongezien akkoord gaan met het voorstel van de schuldhulpverlener. De Belastingdienst, de grootste schuldeiser van Nederland, kan nu binnen twee weken groen licht geven voor een schuldregeling. Voorheen duurde dat minimaal acht weken.
Daardoor gaat het proces veel sneller. Het streven is dat er binnen een maand een akkoord is. Mensen met problematische schulden zijn hierdoor sneller uit de schulden en gemeenten kunnen meer mensen helpen.
Ook woningcorporaties en zorgverzekeraars sluiten zich bij dit initiatief aan. Maar veel bedrijven zitten er nog niet bij, zoals Bol.com en Zalando.
Afspraken
Den Haag, Amsterdam, Den Bosch, Almelo, Eindhoven, Hollands Kroon en Leiden voeren de methode nu in. Hetzelfde geldt voor de zeven gemeenten die aansloten zijn bij de sociale dienst Drechtsteden en 67 gemeenten via de Kredietbank Nederland.
Het idee is dat op termijn alle Nederlandse gemeenten de manier van werken overnemen. Schuldhulpkoepel NVVK heeft 1,1 miljoen euro subsidie bij het rijk aangevraagd om het collectief schuld regelen op te schalen. Het is de bedoeling dat ze dit samen met gemeentevereniging VNG gaan doen. Het kabinet maakte eerder 145 miljoen euro vrij voor dit soort projecten om de schuldenproblematiek aan te pakken.
Bron: nos.nl
Dit bericht is 2532 keer gelezen.