Vijf tips om mentaal om te gaan met de strengere coronamaatregelen

Facebooktwitterlinkedinmail

14 oktober 2020 – De overheid heeft gisteravond  weer een reeks maatregelen aangekondigd om het toenemende aantal coronabesmettingen te beperken.  Dat betekent een  nieuwe gedeeltelijke lockdown. Met een flink pakket beperkingen wordt het sociale leven geminimaliseerd. De uitgaansgelegenheden zijn zo goed als allemaal gesloten en thuiszitten is weer de norm. Hoe kun je ervoor zorgen dat je mentaal  overeind blijft in deze periode? 

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder pleit vooral om veel te bewegen. “Alle onderzoeken tonen aan dat stilzitten op geen enkele manier bevorderlijk is voor mensen . Bewegen verbetert je immuunsysteem en zorgt ervoor dat somberheid en angsten  minder snel vat op je krijgen.”

Volgens Scherder moeten thuiswerkers meer moeite moeten doen om genoeg beweging te krijgen.  “Uit onderzoek blijkt dat tijdens de eerste lockdown het aantal uren zitten per dag fors was toegenomen. En ook het begrip coronakilo’s ontstond niet voor niets in die periode.  We lopen onbewust op een dag naar kantoor meer dan we denken. Naar de trein of de trap op en af.”

1 Beweeg! 

Bewegen heeft dus een positief effect op je stemming, je creativiteit en je motivatie, aldus Scherder. Wees creatief: ga traplopen, stap op de fiets of maak een wandeling. Het is niet alleen belangrijk voor je eigen welzijn, maar het is ook nog eens ontzettend leuk om te bewegen.”

Ap Dijksterhuis, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit voegt hier nog regelmaat en discipline aan toe.  Volgens Dijkersterhuis is het goed om heel duidelijk doelen te stellen om de tijd te doden: “Zoek een nieuwe hobby, doe een online cursus, leer een taal, hou een dagboek bij. Lees het volledige oeuvre van een bepaalde schrijver.”

2 Focus op wat wel kan!

Er zijn heel veel dingen die nu niet kunnen of mogen maar daar heb je geen invloed op. Blijf er dus niet over malen of je verzetten. Er zijn veel dingen kunnen nog wél kunnen dus leg je focus vooral daarop. Je kan nog  steeds met twee of drie vrienden thuis afspreken.

3 Bedenk dat ook  deze periode eindig is 

Het is  duidelijk dat deze coronaperiode eindig is.  Wanneer is nog niet duidelijk maar in de nabije toekomst komt er een moment dat er een vaccin of een medicijn verkrijgbaar is of het virus langzaam uitdooft.

4 Zoek alternatieven voor je sociaal contacten 

Gedragswetenschapper Bob van Dam van kenniscentrum Behavior Change Group begrijpt dat mensen zich gaan irriteren aan de nieuwe beperkingen omdat de maatregelen indruisen tegen veel basale behoeftes die wij als mens hebben: autonomie, zekerheid, sociale verbondenheid. In de lockdown is het gebrek aan sociaal contacten  het grootste probleem.  Wat zijn dan de alternatieven?  Wandelen op afstand met anderen, en natuurlijk ook bellen, appen, zoomen. En je kunt zoals gezegd ook thuis nog met anderen afspreken.

5 Kijk om naar anderen 

Tot slot is het goed om in deze tijd ook naar anderen om te kijken. Naar mensen voor wie deze periode extra zwaar is. Stuur een kaartje naar iemand die er alleen voor staat.  Laat andere mensen weten datje aan ze denkt, ook al is er minder contact. Dat vergroot het gevoel van saamhorigheid.

Bron: nu.nl
 

Dit bericht is 7980 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail