Multiprobleem-gezinnen kosten naar schatting tien miljard per jaar

Facebooktwitterlinkedinmail

20 oktober 2020 – Multiprobleem-gezinnen maken gebruik van verschillende overheidsvoorzieningen. Hierbij lopen mensen tegen bureaucratische regels aan. Het kost de maatschappij jaarlijks  naar schatting tien miljard euro aldus onderzoeker Eelke Blokker, zo meldt KRO-NCRV De Monitor

Eelke Blokker werkt bij het Instituut voor Publieke Waarden (IPW), de organisatie dat naar eigen zeggen “de publieke zaak onderzoekt en verbetert  door publieke problemen duurzaam en waardengedreven op te lossen.”

“Het IPW  onderzoekt jaarlijks zo’n vierhonderd situaties van mensen die vastlopen en hulp nodig hebben”, legt Blokker uit. “Bij het oplossen van de problemen lopen we dan vaak tegen allerlei obstakels aan. En wat we tegenkomen geven we dan weer terug aan gemeenten en verzekeraars.” Blokker hoopt dat deze instanties van hun ervaringen leren en het in de toekomst anders aanpakken.

Blokker rekent voor wat het de maatschappij kost als een schuldregeling drie maanden voor het einde wordt stopgezet.  Dan is er wel al 33 maanden geld aan uitgegeven om die regeling te begeleiden. Dat kost 140 euro per maand, 33 maanden lang, dat is ongeveer 4600 euro .  Doordat mensen hierdoor vaak uit huis gezet worden, zo rekent Blokker verder, komt daar nog 6000 euro bij aan kosten om simpelweg alleen die handeling uit te voeren en de spullen op te slaan.

En daar stopt het kostenplaatje voor de samenleving vaak niet. Blokker: “Wanneer mensen op straat terechtkomen kunnen ze een beroep doen op de daklozenopvang  dat kost 100 euro, per dag, per persoon.”  Wat wij uit ervaring weten is dat mensen in dit soort situaties door de stress in allerlei psychische nood terechtkomen. Zo’n behandeling kost gemiddeld 8000 euro per jaar.

Blokker schat dat er zo’n 100.000 huishoudens in Nederland zijn die tegen dit soort situaties aanlopen. En waar bij het aanpakken van de problemen wellicht een betere (en goedkopere) aanpak mogelijk is. “Deze multiprobleemgezinnen zoals we dat noemen, kosten om en nabij de 100.000 euro per stuk, dus dan hebben we het over tien miljard per jaar.”

Veel gemeenten proberen wel maatwerk te leveren voor dit soort huishoudens, maar het gaat lang nog niet overal goed, concludeert Blokker. “We hebben vijftig jaar gebouwd aan een bureaucratie, waarbij protocollen en gelijkheid de norm waren. Gelijke monniken, gelijke kappen, dat is leidend geworden. En dat is toch heel lastig om te draaien.”

Blokker hoopt dat een door hem ontwikkelde methode, de zogenoemde Doorbraakmethode, hulpverleners helpt om op een andere manier naar dit soort complexe situaties te kijken. De methode biedt professionals een stappenplan waarmee ze kunnen onderzoeken of maatwerk nodig is en hoe ze dit het beste kunnen toepassen.

Bron en uitgebreid artikel : demonitor.kro-ncrv.nl

Meer weten over de begeleiding van complexe gezinsproblematiek? Schrijf je in voor de online training via ZOOM op 15 december 2020 .

Dit bericht is 3678 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail