Kind met autisme hoeft niet naar school vanwege haperend leerlingenvervoer

Facebooktwitterlinkedinmail

4 september 2017 – De moeder van de tienjarige M. , die autisme heeft, is door de leerplichtambtenaar in Apeldoorn in het gelijk gesteld bij haar besluit haar zoon met autisme niet naar school te sturen. Het leerlingenvervoer, uitgevoerd door PlusOV, zou namelijk voor te veel problemen zorgen voor M. en een aantal andere kinderen in de omgeving van Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Totdat de problemen zijn opgelost, hoeft de jongen niet naar school, zo meldt dagblad De Stentor.

Leerplichtambtenaar Sebastiaan Witteveen stelt dat de moeder goed heeft gehandeld: “In het belang van Marijn, vanwege zijn autisme, staan wij erachter dat hij thuisblijft.” De moeder moest haar zoon afgelopen maandag huilend en schoppend in het busje duwen, zodat hij naar school gebracht kon worden. Die middag heeft ze hem zelf opgehaald en dinsdag deelde ze de school en leerplichtambtenaar mee dat ze haar zoon voortaan thuishoudt.

Wisselende routes

PlusOV regelt het leerlingenvervoer en het dagbestedingsvervoer in de regio, in opdracht van de gemeenten. De problemen zouden gaan over wisselende routes en steeds andere kinderen die in hetzelfde busje vervoerd worden. Ook zou de chauffeur aan de kinderen hebben gevraagd waar hij heen moest rijden. M. begon gedrag te vertonen dat zijn moeder totaal niet van hem kende. “M. heeft vastigheid nodig, dezelfde kinderen en dezelfde route.”

Meer thuiszitters

Witteveen stelt dat er op dit moment meer kinderen thuiszitten, maar hij heeft geen exacte aantallen. “We komen graag in contact met ouders, om samen de afweging te maken of het terecht is dat een leerling thuis blijft of dat een andere oplossing voor een leerling wel werkt, zodat hij of zij alsnog naar school kan.” De moeder van M. heeft met PlusOV gebeld om de problemen aan te kaarten, maar daar werd naar eigen zeggen laconiek op gereageerd. Verschillende gemeenten erkennen de problemen met het bedrijf en hebben daarom zelf alternatief vervoer ingeschakeld voor de kinderen. Zo kunnen zij toch op een prettige manier naar school gebracht worden.

Bron: Nationale Zorggids

Dit bericht is 3671 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail