‘Roken…begin er niet aan!’ zingen de winnaars van de Smokefree Challenge

Facebooktwitterlinkedinmail

27  mei 2022 – Afgelopen 6 maanden hebben 113 klassen de ‘Smokefree Challenge’ volbracht. De Smokefree Challenge is dé niet-roken challenge voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. De winnende klas heeft de challenge succesvol afgerond en de leukste creatieve opdracht gemaakt: klas T1E van De Compaen uit Zaandam.

Docenten hebben hard gewerkt om na twee bewogen jaren de draad weer op te pakken in het onderwijs. Het is fantastisch om te zien dat scholen naast het gewone curriculum tijd maakten voor de Smokefree Challenge. Maar liefst 113 klassen hebben de challenge met succes volbracht. Hiervan stuurden 44 klassen een Team Challenge (creatieve opdracht) in waarin zij de voordelen van niet roken op creatieve wijze lieten zien. De inzendingen waren stuk voor stuk van hoge kwaliteit en hebben het de jury moeilijk gemaakt om een winnaar te kiezen.

“We merkten dat docenten heel hard hun best moesten doen om naast het reguliere lesgeven ook andere zaken weer op de rit te krijgen na twee bewogen jaren. Daarom is het extra mooi om te zien dat scholen (opnieuw) meededen met de Smokefree Challenge. Ook dit jaar waren de inzendingen voor de Team Challenge weer enorm veelzijdig. Maar er kan er natuurlijk maar één de winnaar zijn!” – Marianne Maat (projectmedewerker van o.a. Smokefree Challenge)

De winnende klas is…
De winnende klas – klas T1E van De Compaen uit Zaandam – maakte een lied over redenen om niet te roken. De leerlingen hebben in groepjes coupletten geschreven en dit samengevoegd tot een mooie songtekst met een boodschap aan hun leeftijdsgenoten: ‘Roken…begin er niet aan!’  De leerlingen hebben deze positieve boodschap op een aansprekende manier overgebracht. De klas mag een dagje uit naar keuze.

> Bekijk de hele songtekst

De tweede prijs gaat naar…
De tweede prijs ging naar klas IM6 van het Stedelijk Lyceum ISK uit Enschede. Zij maakten een sterke video met de boodschap dat ze als klas niet roken omdat ze sporten. De klas mag een gezonde activiteit doen, zoals suppen of naar een klimbos. Een troostprijs ging naar een klas van het Zuyderzee Lyceum uit Lemmer. Deze klas slaagde helaas niet in het maken van een creatieve opdracht, maar heeft wel alle Smokefree-checks ingevuld. Meedoen loont dus altijd!

Waarom Smokefree Challenge?
De meeste rokers beginnen als ze tussen de 12 en 16 jaar oud zijn. Hoe jonger ze starten, hoe vaker ze blijven roken. Uit onderzoek is gebleken dat door deelname aan Smokefree Challenge de negatieve norm die leerlingen in klas 1 en 2 hebben ten aanzien van roken wordt verstevigd. Met andere woorden: er wordt langer niet gerookt.

Doe mee met de Smokefree Challenge 2022-2023
Ook in schooljaar 2022-2023 gaat de challenge weer van start.  Wanneer u deelneemt krijgt u als docent toegang tot leuke lesstof behorend bij de wedstrijd en ook worden extra materialen toegestuurd die u in de klas kunt gebruiken. Heeft u als school interesse? Ga dan naar smokefreechallenge.nl en schrijf uw klas in! De Smokefree Challenge wordt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gefinancierd en alle eerste en tweede klassen van de middelbare scholen in Nederland kunnen meedoen. Gaan uw  leerlingen de uitdaging aan?

> Doe mee met de challenge

Bron: trimbos.nl

Dit bericht is 3862 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail