Toename van aantal en ernst van de problematiek bij jongeren met eetstoornissen

Facebooktwitterlinkedinmail

27 mei 2022 – In Nederland lijden niet alleen meer jonge mensen aan eetstoornissen dan vóór de coronacrisis.  Ook de problematiek is ernstiger geworden, waardoor bijvoorbeeld dwangvoeding vaker wordt toegepast.  Daarvoor waarschuwen experts hoewel concrete landelijke cijfers ontbreken, zo meldt Nu.nl.

Kinderarts Annemarie van Bellegem,  en Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), houden rekening met zeker 200.000  mensen die een eetstoornis hebben en schaten in dat het aantal jonge eetstoornispatiënten ten opzichte van vóór de coronacrisis is verdubbeld.  Van Bellegem ziet vanaf het najaar van 2020 een toename van  het aantal kinderen en jongeren met eetstoornissen dat behandeld werd in haar ziekenhuis.

De Nederlandse ggz waarschuwde begin vorig jaar dat de zorgorganisaties die gespecialiseerd zijn in zorg voor eetstoornispatiënten al bijna aan de maximum capaciteit van de intensieve zorg hadden bereikt en  een aantal organisaties  geen nieuwe patiënten meer konden opnemen.

Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwde vorig jaar dat de vraag van jongeren naar hulp bij ernstige problemen was toegenomen. Zowel in aantallen als ernst van de problematiek.  De inspectie zag dat jongeren behalve eetstoornissen vaker kampten met verslavingen, gedragsproblematiek en zelfmoordneigingen.

Konderarts Van Bellegem vindt het niet vreemd is dat in de corona andemie meer eetstoornissen bij jongeren worden gemeld. Veel  psychische gezondheidsproblemen ontstaan relatief vaak na een ingrijpende gebeurtenis. ‘Gelukkig kunnen we met vroegtijdig ingrijpen een ernstig verloop voorkomen.’ Vroegtijdig herkennen en behandelen leidt namelijk tot minder lijden, minder maatschappelijke kosten en minder ernstig zieke kinderen en jongeren. Binnen de landelijke Ketenaanpak EETstoornissen (K-EET) hebben professionals en ervaringsdeskundigen gewerkt aan oplossingen voor hardnekkige problemen in de ‘keten’ van eetstoornissen. De specialisten van KEET  zien inmiddels het aantal aanmeldingen wel iets afnemen.

Advieslijn K-EETi
Via de collegiale, telefonische advieslijn K-EETi bespreek je als zorg- of jeugdhulpprofessional op toegankelijke wijze casuïstiek bespreken met een expert.

Kinderen en jongeren met een eetstoornis eerder herkennen, beter begrijpen en beter behandelen is een belangrijk doel binnen de jeugdhulp. Om dit mogelijk te maken is het belangrijk dat professionals toegang hebben tot de juiste kennis en expertise. Daarom is er K-EETi: de collegiale, telefonische advieslijn voor zorg- en jeugdhulpprofessionals.

Meer over K-EETi >>>

Bron: nu.nl

Dit bericht is 5511 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail