Radio 1 België – Liegen voor de ogen van de wereld

Facebooktwitterlinkedinmail

16 mei 2022 – Conservatief parlementslid Neil Parish heeft ontslag genomen, nadat duidelijk werd dat hij porno bekeek in het parlement. Hij stelde zelf dat hij ‘zocht naar tractoren’, een overduidelijke leugen. Waarom deed hij dit en hoe beoordelen we leugens? Sophie van der Zee, universitair docent toegepaste economie aan Erasmus School of Economics, geeft antwoord op deze vragen.

De zogenaamde verklaring van Parish was bij uitstek een leugen om ergens mee weg te komen. Van der Zee zegt dat dit de op drie na meest voorkomende reden is waarom iemand liegt, om ergens mee weg te komen. ‘Omdat er veel op het spel stond voor het ex-parlementslid, is hij sneller geneigd om te liegen.’

Vormen van liegen
In de wetenschap wordt onderscheid gemaakt tussen de soorten leugens, licht Van der Zee toe. ‘Men kan liegen door iets te zeggen wat niet klopt, dat wordt een fabricatie genoemd. Ook kan men liegen door cruciale informatie weg te houden, te overdrijven of juist zaken te minimaliseren.’ Hierbij is het zelfbeeld van een individu interessant. Zo vindt iedereen het heel belangrijk eerlijk te zijn en niet te liegen, wat men dan ook uiteraard niet doet. De rest van de wereld liegt natuurlijk wel eens en die leugens zijn lastig goed te praten. Zoals opgemerkt kan worden, is het onmogelijk dat dit voor iedereen kan kloppen.

Het beoordelen van leugens
Er zijn twee zaken belangrijk bij het beoordelen of een leugen wel of niet door de beugel kan. Ten eerste benoemt Van der Zee voor wie de leugen voordelig is. Is dat voor een ander of voor jezelf? Zo kunt u zich wel voorstellen dat een ongemeend compliment om een ander goed te laten voelen als minder erg wordt ervaren dan een leugen om zelf ergens mee weg te komen. Ten tweede is ook van belang of de leugen van doen heeft met iets emotioneels of materieels. Als gelogen wordt over iets materialistisch, zoals of je iets gestolen hebt, dan wordt dit erger gevonden dan een leugen over iets psychologisch.

U kunt de uitzending met Sophie van der Zee, universitair docent toegepaste economie op Radio 1 België, 4 mei 2022, hier beluisteren.

Bron: eur.nl 

Dit bericht is 1305 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail