31 mei 2024 – In 2023 ondersteunde Stichting PVP, patiëntenvertrouwenspersonen in de ggz, bij in totaal 26.144 vragen en klachten van cliënten die met verplichte zorg te maken (kunnen) krijgen op basis van de Wet verplichte ggz (Wvggz). Dat is een lichte groei ten opzichte van het voorgaande jaar.
Patiëntenvertrouwenspersonen (pvp’en) geven informatie, advies en bijstand aan cliënten, signaleren en melden mogelijke tekortkomingen in de zorg, geven voorlichting aan cliënten en aan zorgprofessionals, hebben een rol in de Wvggz-ketensamenwerkingen en delen kennis over cliëntenrechten.
In het jaarverslag over 2023 wordt verslag gedaan van deze activiteiten, zowel vanuit de pvp-praktijk op de ggz-werkvloer als vanuit het organisatieperspectief van Stichting PVP.
Over Stichting PVP
Stichting PVP vindt dat de rechten van ggz-cliënten (altijd en vanzelfsprekend) de normaalste zaak van de wereld moeten zijn, net als de bescherming daarvan.
Met woord, raad én daad helpen pvp’en daarom in het hele land ggz-cliënten die met verplichte zorg te maken (kunnen) krijgen, om hun rechtspositie waar te maken.
Pvp’en werken volgens vier pijlers: Onafhankelijk, laagdrempelig, partijdig, en ontvankelijk. Het patiëntenvertrouwenswerk is verankerd in de Wet Verplichte ggz en maakt deel uit van de keten van rechtsbescherming bij dwangtoepassing in de psychiatrie.
Bron: persbericht
Dit bericht is 632 keer gelezen.