Psycholance voor mensen met verward gedrag in 6 maanden 411 keer ingezet

Facebooktwitterlinkedinmail

21 juni 2021 – In het noorden van het land startten ggz-instelling Lentis en Ambulancezorg Groningen vorig jaar oktober met een pilot voor het inzetten van de zogenoemde psycholance. Deze aangepaste ambulance wordt onder andere gebruikt wanneer er een melding binnenkomt van een persoon met verward of onbegrepen gedrag.  Normaal gesproken komt de politie of een reguliere ambulance dan meestal ter plaatse, maar door de komst van de psycholance is dat nu niet meer nodig en kan er gelijk professionele begeleiding worden gegeven.

Ambulancezorg Groningen kijkt tevreden terug op het eerste half jaar van de pilot waarin een Psycholance is ingezet. In het project wordt er nauw samengewerkt met Lentis.

De Psycholance lijkt op een gewone ambulance maar wijkt op verschillende punten af. Zo heeft de wagen een rustgevend interieur dat een fraai landschap laat zien. In de speciale ambulance, die zeven dagen per week inzetbaar is,  rijden een GGZ-verpleegkundige en een huisartsenchauffeur. In totaal zijn er acht huisartsenchauffeurs en negen Lentis-verpleegkundigen beschikbaar die ingezet kunnen worden op de psycholance.

In de afgelopen zes maanden werd de Psycholance 411 keer ingezet en werden er 360 personen vervoerd. In bijna 89% van de ritten ging het om gepland vervoer. Een patiënt wordt dan bijvoorbeeld overgebracht naar een andere zorginstelling. In de overige ruim 11% was sprake van spoedvervoer. Daarnaast waren er 51 ritten waarbij er uiteindelijk geen vervoer nodig was, omdat de situatie ter plekke kon worden opgelost.  Uit een verdere analyse blijkt dat in vijftig gevallen vervoer nodig was nadat een persoon gebruik had gemaakt van middelen, 76 keer vanwege suïcidaal gedrag en 162 keer voor een psychiatrische beoordeling door medewerkers van Lentis.

Bekijk hier het verslag van het eerste half jaar >> (PDF)

Bron: oogtv.nl / ggz.nl

Dit bericht is 2198 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail