Mensen met bipolaire stoornis ronden vaker universiteit af

Facebooktwitterlinkedinmail

Geslaagd

11 november 2015 – Mensen met een bipolaire stoornis hebben, ondanks een gemiddeld lager IQ, vaker de universiteit afgerond dan mensen die geen bipolaire stoornis hebben. Dit is in duidelijk contrast met mensen met schizofrenie, die zowel een lager IQ als een lager opleidingsniveau hebben, betoogt promovenda Annabel Vreeker.

De reden dat mensen met bipolaire stoornis vaker universiteit hebben afgerond, heeft waarschijnlijk te maken met het moment waarop de symptomen begonnen. Voordat ze klachten kregen, presteerden ze namelijk beter dan het gemiddelde in de populatie. Dit komt overeen met eerdere studies die vinden dat een hoog IQ of een hoog opleidingsniveau gerelateerd is aan een verhoogde kans op het krijgen van bipolaire stoornis. De algemene cognitieve functie wordt pas na de start van de symptomen lager dan die van gezonde controles.

Genetisch?

Opvallend aan Vreekers studie was dat broers en zussen van mensen met een bipolaire stoornis niet vaker de universiteit hadden afgerond dan broers en zussen van controles. Dit kan erop duiden dat het afronden van een hoge opleiding samenhangt met mensen met de aandoening zelf en niet met een genetische kwetsbaarheid. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de redenen zijn voor de goede prestaties van mensen met een bipolaire stoornis.

Promotie

Proefschrift:  Genetic and Environmental Determinants of Cognitive Dysfunction and Psychotic-Like Experiences in Neuropsychiatric Patients and Healthy Individuals

woensdag 11 november 2015 14:30 – 15:30 uur
Academiegebouw Domplein 29, Utrecht

Bron: utrecht.nieuws.nl / umcutrecht.nl 

Dit bericht is 4040 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail