Psychische klachten waarbij online psychotherapie kan helpen

Facebooktwitterlinkedinmail

28 december 2022 – Psychotherapie wordt uitgevoerd door een hiervoor opgeleide psychotherapeut. Het is een gespreksbehandelmethode die wordt ingezet bij verschillende psychische problemen of psychische stoornissen. Sinds de coronacrisis is ook online psychotherapie steeds populairder geworden. Bij online psychotherapie wordt de behandeling die normaal gesproken face-to-face gegeven wordt nu via beeldbellen aangeboden.

Wat is het verschil tussen online psychotherapie of face-to-face psychotherapie?
Eigenlijk is er geen verschil tussen online psychotherapie en een face-to-face behandeling, behalve dat de behandeling via beeldbellen wordt aangeboden en niet alle therapie geschikt is om online aan te bieden. Eerst wordt er tijdens een online intakegesprek gevraagd naar welke klachten u ervaart en wat u zou willen bereiken met therapie. De therapeut kan dan bepalen welke therapie voor u geschikt zou kunnen zijn.

Tussen de sessies door gaat de cliënt zelf aan de slag met het opgegeven huiswerk van de therapeut Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het oefenen met nieuw gedrag of het blootstellen aan nieuwe situaties. In de volgende sessie wordt dit besproken.

Bij welke psychische klachten is online psychotherapie geschikt?
Een aantal voorbeelden van psychische stoornissen waarbij een online psychotherapeut kan worden ingezet zijn depressieve stoornissen, paniekstoornissen, eetstoornissen, post traumatische stressstoornis (PTSS), ADHD en persoonlijkheidsstoornissen.

Daarnaast kan de psychotherapie ook online worden ingezet bij psychische klachten als fobieën, verslaving, burn-out klachten, psychosomatische klachten, onzekerheid, klachten na een trauma, stress of somberheid.

Om de klachten te verminderen kan via de online behandeling gekozen worden voor therapieën zoals cognitieve gedragstherapie, schematherapie, acceptance and commitment therapie en EMDR. Deze online behandeling kan net zo goed werken als een face-to-face behandeling.

De voordelen van online psychotherapie
Vooral voor mensen die last hebben van bijvoorbeeld psychosociale problemen of angstklachten kan online psychotherapie erg fijn zijn. Dit omdat online therapie een stuk laagdrempeliger en toegankelijker is.  Net als het maken van afspraken op tijdstippen waarop dat het best uitkomt als het tussendoor contact leggen met de behandelaar via een chatfunctie.

Voor mensen die zich mentaal of fysiek niet in staat voelen om zich naar een behandellocatie te verplaatsen, kan online therapie een uitweg zijn. Bijvoorbeeld mensen die last hebben van extreme vermoeidheid of angstklachten, niet weg van huis kunnen doordat ze bij hun kinderen moeten blijven, lichamelijke klachten hebben of in het buitenland zitten.

Daarnaast zijn de wachttijden voor online behandeling vaak vele malen korter dan voor een face-to-face behandeling. Soms is het zelfs mogelijk om de online therapie direct te starten. Online psychotherapie is dus erg geschikt voor mensen die niet langer met hun klachten willen of kunnen blijven rondlopen.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1693 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail