Preventieboot bij Amsterdam Pride moet zelfmoord onder LHBT’ers bespreekbaar maken

Facebooktwitterlinkedinmail

5 augustus 2017 – Vandaag vindt het jaarlijkse hoogtepunt van de Amsterdam Pride plaats: de Canal Parade. Een van de boten die dit jaar meevaren is de zelfmoordpreventieboot, een initiatief van 113 Zelfmoordpreventie en Astare. Zij willen hiermee aandacht vragen voor het grote aantal lhbt’ers dat zelfmoord pleegt of kampt met suïcidale gedachten, zo meldt de NOS

“Het thema van de boot is #steldevraag ‘Denk je weleens aan zelfmoord?'”, zegt Kris van der Veen (37), die meevaart op de boot. “Ook tijdens de Canal Parade staan er mensen langs de grachten die over zelfmoord nadenken en van wie de omgeving dat misschien helemaal niet doorheeft.”

En dat moet veranderen, zegt Kris. “Wij willen dat taboe doorbreken en ervoor zorgen dat mensen vaker over zelfmoord praten om uiteindelijk het hoge aantal suïcides in Nederland, ook onder lhbt’ers, terug te brengen.”

Uit onderzoek van het SCP (2012) blijkt dat bijna de helft van de lesbische, homo- en biseksuele volwassenen in Nederland ooit zelfmoordgedachten heeft gehad. Dat is vijfmaal vaker dan de rest van de volwassen bevolking. Het aantal zelfmoordpogingen onder deze groep is vier keer zo hoog.

Transgenders hebben het nog moeilijker. Zij doen vijf tot tien keer vaker een zelfmoordpoging en denken zevenmaal vaker aan suïcide dan niet-transgenders.

Lees het hele artikel en bekijk de video op NOS.nl

Zie ook

Heb jij hulp nodig?

Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Dit bericht is 3072 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail