Ypsilon start digitale community: een veilige ontmoetingsplek voor naasten in de ggz

Facebooktwitterlinkedinmail

29 juni 2024 –  Naasten van mensen met ernstige psychische aandoeningen hebben vanaf nu een eigen ontmoetingsplek. Een plek waar ze anderen kunnen vinden, zich kunnen verbinden en elkaar kunnen versterken. De vereniging Ypsilon heeft daartoe een digitale community ingericht die te vinden is op www.boven-jan.nl/ypsilon. De groep naasten om wie het gaat, is veel groter dan mensen zich vaak realiseren: het gaat al snel over een miljoen mensen in Nederland.

“Juist omdat deze groep naasten niet snel van zich laat horen, kunnen ze elkaar ook niet vinden om steun te zoeken”, weet Ypsilonvoorzitter Hans Meyer-Swantée uit eigen ervaring. “Daarom ontwikkelden we een eigen omgeving waar we online met elkaar kunnen praten over die dingen die juist mensen van Ypsilon bezighouden. Met heel specifieke informatie over de onderwerpen waarin Ypsilon onderscheidend is.” In totaal definieerde de vereniging 8 specialismes waarin geen enkele andere organisatie de kennis en expertise heeft die zij heeft. Het gaat dan om de combinatie van naasten met achtereenvolgens: psychose, privacy, wonen, langdurende zorg, ‘verward’ gedrag, verplichte zorg, forensische zorg en zelfdoding/suïcidaliteit.

De Ypsiloncommunity is de eerste die gebouwd is op BovenJan, het digitale platform waarin zich inmiddels 12 cliënten- en naastenorganisaties in de ggz hebben verenigd. Alle community’s op BovenJan – er zijn er meer in ontwikkeling – maken gebruik van de functionaliteiten zoals die voor BovenJan zijn ontwikkeld, maar dan voor hun eigen achterban. Met eigen informatie, eigen nieuws, eigen ervaringsverhalen en een eigen forum. “Omdat we de eerste zijn die er een community bieden, hebben we veel moeten pionieren. Daar zijn we vast nog niet mee klaar, maar vanaf vandaag kan iedereen er al terecht. Daarmee is de community van Ypsilon voortaan dé ontmoetingsplek voor iedereen die vragen heeft of ervaringen wil uitwisselen over alles wat ons in Ypsilon bindt”, aldus Meyer-Swantée.

Ervaringskennis
In die uitwisseling zit de sleutel om verder te komen, voegt Meyer-Swantée eraan toe. “Als Ypsilon dragen we intussen 40 jaar ervaringen van naasten mee, dus de kennis zit in de groep. Variërend van de vraag hoe je het best kunt omgaan met iemand die zich vreemd gedraagt tot de vraag waar woonvormen op maat zijn voor mensen met psychosegevoeligheid. En van de vraag wat je kunt zeggen als je denkt dat iemand suïcidaal is tot de vraag of het wel klopt dat de behandelaar jou als naaste buiten de deur houdt. Maken we meer gebruikmaken van de ervaringskennis die binnen de groep aanwezig is, dan hoeven we minder een beroep te doen op de hulpverlening.”

Ypsilon presenteert haar community naast de website. “Een website is zenden, een community is onderling uitwisselen”, legt de Ypsilonvoorzitter uit. Juist vanwege die uitwisseling is direct vanaf de start gewerkt aan een veilige omgeving, benadrukt hij. “Van veel social media weten we dat ze ziekmakend zijn, waarbij je data ook nog eens worden verkocht aan de hoogste bieder. Met BovenJan en dus ook de community van Ypsilon bieden we een veilig alternatief.

Bron: ypsilon.org

Dit bericht is 814 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail