Orthorexia : wanneer gezond eten ongezond wordt

Facebooktwitterlinkedinmail

9 augustus 2016 – Gezonde kookboeken, foodblogs en foto’s van gezond eten op sociale media: gezond eten is overal. Gezond eten is belangrijk, zeker in een tijd waarin steeds meer mensen overgewicht hebben. Maar de trend slaat door: steeds meer mensen houden zich te serieus met gezond eten bezig en dat is een zorgelijke ontwikkeling, vinden deskundigen zo meldt RTLnieuws.nl.

Orthorexia
Dat kan zelfs zo ver gaan dat ze orthorexia ontwikkelen, een eetstoornis waarbij je bang bent om ongezonde dingen zoals vet voedsel te eten, en obsessief bezig bent met gezonde voeding. Uit een belronde van RTL Nieuws blijkt dat deskundigen op verschillende gebieden een toename zien van mensen die zo obsessief bezig zijn met hun eten, dat het hun leven negatief beïnvloedt. Hoeveel mensen dat zijn, is niet bekend omdat orthorexia een relatief nieuwe aandoening is.

Toch maken de deskundigen zich zorgen, want als je té gezond eet, kan dat heel ongezond worden en zelfs gevaarlijk, doordat je bijvoorbeeld bepaalde voedingsstoffen mist. Diëtiste Berdien van Wezel: “Mensen kijken heel erg naar ‘goeroes’, bekende mensen of bloggers die over eten schrijven. Ze beloven gouden bergen, maar zeggen vaak dingen die niet kloppen.”

Tekorten
“En als je alleen maar doet wat jouw goeroe zegt, kan dat heel gevaarlijk zijn. Je krijgt dan allemaal tekorten, wat kan leiden tot vermoeidheid, slaaptekort en concentratieproblemen. Mensen gaan die goeroes nadoen, maar dat is helemaal niet goed.”

Ook Tamara de Weijer, voorzitter van de Vereniging Arts en Voeding, maakt zich zorgen. “Aan de ene kant is dat bewustzijn voor gezond eten natuurlijk goed, maar je ziet door de bomen het bos niet meer.” Haar advies? “Ga naar de huisarts als je meer over voedsel wilt weten, en vraag daar advies over wat goede boeken over voeding zijn.”

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: rtlnieuws.nl

Dit bericht is 12119 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail