Oranjefonds: aandacht voor verminderen eenzaamheid

Facebooktwitterlinkedinmail

8 december 2023 – Maarten van Ooijen, demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) sprak vandaag in Rotterdam met verschillende organisaties die zich inzetten om eenzaamheid te verminderen. Een urgent vraagstuk aangezien bijna de helft van de Nederlandse volwassenen zich eenzaam voelt. Een op de zeven voelt zich zelfs erg eenzaam. De organisaties ontvingen een bijdrage van het Oranje Fonds en het ministerie van VWS. Met deze samenwerking worden ruim 50 sociale initiatieven gesteund die eenzaamheid beperken.

Dit doen deze initiatieven onder andere door het organiseren van groepsgesprekken voor (migranten) ouderen. Ook bieden ze een luisterend oor of zorgen voor een inloop-huiskamer voor mensen in de wijk. Ze zetten zich in om een netwerk op te zetten waar men op terug  kan vallen. Ook is er met deze steun een online community voor jongeren, die het leven soms best uitdagend vinden, opgericht. Zo worden betekenisvolle relaties gevormd die mede voorkomen dat mensen eenzaam worden.

Van Ooijen ging tijdens zijn bezoek ook in gesprek met Turkse ouderen, die hem vertelden dat het belangrijk is om met elkaar in gesprek te gaan over je verleden, omdat je elkaar dan pas echt leert kennen.

Eenzaamheid
Eenzaamheid krijgt niet voor niets aandacht, het is een belangrijk  vraagstuk; bijna de helft van de Nederlandse volwassenen voelt zich eenzaam. Initiatieven waar veel vrijwilligers actief zijn en die eenzaamheid verminderen zijn daarom van groot belang.

Sandra Jetten directeur Oranje Fonds: “Eenzaamheid is een gevoel dat je niet verbonden bent, niet gezien wordt en nergens bij hoort. Dat kun je aan de buitenkant niet zien en mensen praten er niet graag over. Dat geldt voor een grote en groeiende groep in onze samenleving. Mensen die zich eenzaam voelen ervaren steun van vrijwilligers die een luisterend oor bieden, en zijn daardoor beter in staat contacten te leggen. Deze initiatieven zijn daarom van groot belang.”

De afgevaardigden van de initiatieven riepen vandaag de staatssecretaris op om blijvend aandacht te hebben voor de preventie van eenzaamheid via de gesprekken zoals deze met Turkse ouderen werd gevoerd.

Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Daarom zet het zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Vanuit het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid, geïnitieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  steunt het Oranje Fonds initiatieven bij het verminderen van eenzaamheid.

Bron: persbericht

Dit bericht is 868 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail