24 november 2023 – Kenniscentrum Phrenos heeft onlangs in samenwerking met Hoofdzaak Werk, Divosa en Akwa GGZ, de eerste versie van het openbaar dashboard van de landelijke werkmonitor beschikbaar gesteld! U kunt deze direct inzien via: https://werkmonitor.ggzdataportaal.nl/landelijk.
Waarom een openbaar dashboard?
Kenniscentrum Phrenos voert, sinds eind 2022, in opdracht van Hoofdzaak Werk de landelijke werkmonitor uit. Hierin worden alle trajecten richting werk voor mensen met psychische problemen bijgehouden. Meer informatie over de opbouw en doelen van de werkmonitor is hier te vinden.
Tot nu toe worden de landelijke inzichten ieder kwartaal gedeeld via een rapport. Daarnaast ontwikkelen Akwa GGZ en Kenniscentrum Phrenos met behulp van het GGZ dataportaal gebruiksvriendelijke en visueel aantrekkelijke kwaliteitsrapportages voor ggz-organisaties en arbeidsmarktregio’s. Deze kwaliteitsrapportages worden zeer goed ontvangen en ondersteunen organisaties en regio’s in het leren en verbeteren van de praktijk, en het uitvoeren van lokaal beleid. Vanaf nu zullen we ook de landelijke inzichten presenteren via een openbaar dashboard. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee:
- Toegankelijkheid: De informatie is openbaar en online beschikbaar. Hierdoor is de informatie voor een breder publiek beschikbaar en kan er eenvoudiger naar verwezen worden.
- Gebruiksvriendelijkheid: Door de vormgeving via het GGZ dataportaal is de informatie helderder en gebruiksvriendelijker gepresenteerd.
- Dynamisch: Doordat de informatie direct vanuit het GGZ dataportaal kan worden verwerkt, kunnen de cijfers – in tegenstelling tot het landelijk rapport – ook vaker worden geactualiseerd met informatie van organisaties die vertraagd aanleveren. Ongeacht wanneer je het dashboard raadpleegt: je vindt altijd de meest actuele inzichten.
Eerste versie van het dashboard
In deze eerste versie van het openbaar dashboard zijn enkel nog de inzichten van fase 1 van de werkmonitor gepresenteerd. Dit betekent dat we landelijke inzichten van alle IPS-trajectenpresenteren. Hierin geven we informatie over het aantal IPS-trajecten, hoeveel er zijn gestart, hoe deze zijn gefinancierd en welke typen IPS-trajecten worden geboden. Ook geven we inzicht in het aantal cliënten met IPS dat (duurzaam en niet-duurzaam) betaald werk heeft en het aantal cliënten dat uitstroomt uit een IPS-traject (succesvol of onsuccesvol).
Doorontwikkeling landelijk dashboard
Gedurende de looptijd van het project zullen we het landelijk dashboard doorontwikkelen met nieuwe inzichten uit andere trajecten, naast IPS, die mensen met psychische problemen begeleiden naar werk. Ook willen we toewerken naar een dynamisch dashboard waarin ook regionale inzichten zullen worden getoond naast het landelijk beeld.
Bron: kenniscentrumphrenos.nl
Dit bericht is 1032 keer gelezen.