Somatische oorzaken van psychose en stemmingsklachten

Facebooktwitterlinkedinmail

3 april 2018 – Wat de oorzaken van psychose zijn is niet precies bekend. Een eenduidig antwoord is er niet en verschilt per persoon. Soms is er een duidelijk verband met vroegere gebeurtenissen, met drugsgebruik of slapeloze nachten. En soms zijn er somatische oorzaken, zoals een vitamine B12-tekort, hoofdletsel, CVA of de ziekte van Parkinson, zo meldt psychosenet.nl

Somatische oorzaken van psychotische- en stemmingsklachten herkennen is belangrijk omdat deze vaak goed behandelbaar zijn, zo pleit een groep onderzoekers van het UMC Utrecht. Ook is de prognose en het beloop van klachten vaak anders wanneer er een lichamelijke oorzaak aan ten grondslag dit. Deze herkennen blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Dat komt enerzijds omdat er heel veel somatische aandoeningen zijn die psychische klachten kunnen veroorzaken. Anderzijds omdat deze aandoeningen niet vaak voorkomen, waardoor hulpverleners in de GGZ er relatief weinig mee in aanraking komen.

Om meer te weten te komen over de belangrijkste somatische oorzaken van psychose en stemmingsklachten als manie en depressie voerden de onderzoekers een literatuurstudie uit.

Bron en hele artikel lees je op: psychosenet.nl

Dit bericht is 5851 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail