31 oktober 2020 – Ook binnen de geestelijke gezondheidszorg neemt de druk door de coronacrisis toe. Steeds meer opnames in de klinieken en personeelstekort omdat net als in de somatische zorg ook hier steeds vaker personeel uitvalt, zo meldt AT5.
Volgens Sascha Kool, psycholoog bij Arkin, reageren mensen met psychiatrische problemen wisselend op de coronamaatregelen. Het is vooral de eenzaamheid en het geïsoleerd zijn dat mensen parten speelt. Mensen hebben een dagbesteding meer en ook veel inloophuizen zijn dicht. Het wegvallen van de structuur is voor alle mensen belangrijk, maar het risico dat mensen met psychiatrische problemen sneller geïsoleerd raken is groter. Zij kunnen dan de grip op de realiteit verliezen.
Jessica Wesselius ,psychiater en directeur behandelzaken bij Mentrum, geeft aan dat de angsten en spanningen bij mensen met ernstige psychiatrische klachten groot zijn. Cliënten komen ook een stuk zieker binnen in de kliniek. ‘De problemen zijn niet anders, maar ernstiger.’ aldus Wesselius. Het kost aanzienlijk meer werk om mensen stabiel te houden. Om cliënten te blijven zien zijn hulpverleners creatiever geworden; buiten wandelen of een iPad door de brievenbus met een instructie erop. ‘Als u hierop drukt, dan kunnen we contact met u krijgen.’
De opnames zijn weer aan het toenemen. Mensen met verward gedrag worden vaak naar de eerste hulp gebracht, maar daar is nu minder plek. Voor zorgpersoneel geldt er een uitzondering op de coronamaatregelen. Ze mogen doorwerken, met mondkapje en handschoenen, waar anderen eigenlijk in quarantaine hadden gemoeten. Toch valt in de tweede golf meer personeel uit en is het moeilijker om het rooster rond te krijgen, aldus Wesselius. ‘Het lukt nu allemaal net maar het moet niet erger worden’.
Bron en uitgebreid artikel : at5.nl
Dit bericht is 3485 keer gelezen.